milenicinja.mk » Раси на кучиња » Мал Италијански Хрт

Мал Италијански Хрт

 • Стандарди: FCI група 10 (Хртови), Секција 3: Краткокоси ловечки кучиња, #240
 • Класификација: Ловечко куче за зајци, домашно милениче.
 • Други имиња: Piccolo Levriero Italiano / Italian Greyhound, Italienisches Windspiel, Petit lévrier italien
 • Земја на потекло: Италија
 • Хипоалергично: Да
 • Животен век: 12 до 15 години
 • Темперамент: Affectionate, Agile, Athletic, Companionable, Intelligent, Mischievous
 • Тежина: Мажјак (3-4,5 кг); Женка (3-4,5 кг)
 • Висина: Мажјак 12-15 инчи (30,5-38 cm); Женка 12-15 инчи (30,5-38 cm)
 • Бои: Fawn, Black, Red, Tan, Grey, Blue, Blue Fawn, Yellow, Chocolate, Red Fawn, Slate Grey, Sable
 • Форум за Мал Италијански Хрт

Крзно

Влакното е кратко, мазно, меко и легнато.

Големина

Висината на гребенот кај Малиот Италијански Хрт е 32-38 см. Телесната тежина е 5 килограми.

Карактер

Малиот Италијански Хрт е приврзана раса, верена, вешта и подвижна, интелигентна и послушена, нежна и весела.

Дресура

Малиот Италијански Хрт не е тешка раса за одгледување.. Се што ви треба е доследност. Тие се сепак мали неранимајковци, и точно го знаат тоа. Бидете попустливи према оваа раса, но исто така не дозволувајте да ви танцуваат на глава. Со својата шармантна природа секогаш знае како да го добие тоа што го сака.

Однесување

Добаро се сложува со кучиња и мачки.
Сепак ова нежно куче не може да биде пријател со Ротвајлер.
Со деца добро се сложува, но многу е важно децата да не го гледаат како играчка. Тешко им е кога се сами. Препорачливо е да имате повеќе од едно куче од оваа раса.

Неопходна грижа

Овие кучиња бараат малку грижа. Повремено крзното треба да се истрие со крпа за да се зголеми сјајот.
Редовно да се контролираат забите бидејќи имаат тенденција за стварање на забен каменец. До една годишна возраст склони се кон фрактура на екстремитет.

Тренинг

Тие сакаат да трчаат. Ако има можност, пуштете ги да трчаат во ограден простор.

Посебни карактеристики

Оваа древна раса се чувале од фараоните. Во минатото биле поголеми и посилни.
Нивната примарна цел била "куче за дами". Оваа раса била милениче на дамите на принцовите и кралевите.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено