milenicinja.mk » Новости » Добра вест за битолчани: Ќе можат да чуваат повеќе од две кучиња

Добра вест за битолчани: Ќе можат да чуваат повеќе од две кучиња

Објавено: 21/фев/2018 во 15:36

Добра вест за битолчани: Ќе можат да чуваат повеќе од две кучиња
Здружението за заштита на животни Анима Мунди имаше поднесено иницијатива до Уставниот суд за укинување на член 106 од Одлуката за комунален ред на Општина Битола. Овој член е донесен до Советот на Општина Битола во 2012 година, но Уставниот суд го укина. Со оваа одлука беше предвидено едно домаќинство да може да чува максимум две кучиња.  

Од Уставниот суд истакнуваат дека нема пропишување со кое семејствата се ограничуваат на чување на само две кучиња, а според тоа одлуката е спротивна од уставен и законски аспект, односно спротивно од уставните определби. 

Според членот 106 од Одлуката било пропишани и дека не е дозволено чување на кучиња кои постојано лајат и завиваат, како и чување во зграда и нивни дворови, со исклучок доколку станува збор за куче со педигре. 

Во Законот за локалната самоуправа, во Законот за комуналните дејности, во Законот за заштита и благосостојба на животните, во Законот за домување и во други закони не се наоѓа пренесено овластување за единиците на локалната самоуправа да ги доуредат: бројот на домашните миленици кои можат да бидат чувани во едно семејно домаќинство, начинот на нивното движење надвор од дворните места, барањето на посебно одобрение за чување на миленик од куќниот совет или пак да забрани чување на куче кое постојано лае и завива надвор од законски предвидена процедура.


Извор: Tera.mk


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено