milenicinja.mk » Занимливости » Ако на миленикот му треба бубрег, земете од напуштено куче кое морате да го вдомите

Ако на миленикот му треба бубрег, земете од напуштено куче кое морате да го вдомите

Објавено: 05/апр/2018 во 12:58

Ако на миленикот му треба бубрег, земете од напуштено куче кое морате да го вдомите
Доколку вашето куче, не дај Боже, се разболи и има потреба од нов бубрег можете да земете еден од напуштено куче. За возврат морате да го вдомите донорот. 

“Кампања на годината” како што ја нарекуваат многмина е спроведена во САД со цел да се поттикне вдомување и згрижување на напуштени кучиња. Социјалната политика за трансплантација на бубрег кај куче во САД подразбира дека сопственикот може да пронајде напуштено куче, да го одведе кај ветеринар, а по утврдување дека е здраво – може да донира еден бубрег за болното куче. За возврат сопственикот мора да го вдоми донорот, односно напуштеното куче. 

Поради тоа во САД е покрената кампања – спаси два живота од еднаш. 

Оваа можност е ограничена само на трансплантација на бубрег бидејќи како што велат ветеринарите, ниту едно живо суштество не може да живее без срце или црн дроб. 

Што мислита за оваа кампања?


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено