milenicinja.mk » Занимливости » Официјално отворен првиот музеј посветен на една раса кучиња

Официјално отворен првиот музеј посветен на една раса кучиња

Објавено: 06/апр/2018 во 01:21

Официјално отворен првиот музеј посветен на една раса кучиња
Првиот музеј посветен на една раса кучиња, конкретно за јазовичар, отворен е пред неколку дена во градот Пасау, во германската провинција Баварска. 

Кога се во прашање кучиња, Германија најчесто се поврзува со германски овчар, но скриената гордост се германските кинолошки јазовичари, кучиња кои сега имаат свој сопствен музеј. 

Интересот е неверојатен, истакнал основачот Јозеф Киблбек на отворањето на музејот опишувајќи дека на вториот ден од Велигден во Пасау ќе се отвори овој музеј. На Киблбек и неговата животна партнерка Оливера Шточц секојдневно им пристигаат поштенски пофалби од целиот свет. 

Животот ни се промени преку ноќ. Луѓето ни праќаат експонати кои имаат врска со јазовичари. Поштарите веќе знаат за што се работи и без поштенски број и адреса. Доволно е на пакетите да стои наше име или музеј за јазовичари, навел Киблбек. 

Во музејот можат да се видат различни експонати со околу 2000 изданија во облик на кучиња јазовичари, па се до џиновска златна статуа. Изложбите се организирани на повеќе од 80 квадратни метри, а меѓу останатото посетителите можат да уживаат во уметнички мотиви од јазовичари, рачно изработени кукли, порцелански фигури... 

Сакавме на ова куче да му дадеме „дом“ каде луѓето ќе можат да дојдат и да ја поделат својата радост. Неговата популарност се зголемува, бидејќи популарните „колбаси“ со својот специфичен изглед ги освојуваат срцата на многу луѓе – изјавил Куеблбецк.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено