milenicinja.mk » Занимливости » Запознајте ја Фелисет, првата мачка која патувала во вселената

Запознајте ја Фелисет, првата мачка која патувала во вселената

Објавено: 13/апр/2018 во 00:14

Запознајте ја Фелисет, првата мачка која патувала во вселената
Кучето Лајка во 1957 година е лансирано во вселената, а пред својата кариера ова куче било скитник по улиците на Москва. Всушност ја имал таа среќа и чест да биде првото животно кое учествувало во таков експеримент. Оваа приказна ја знаеме речиси сите, но дали знаете како се вика првата мачка која патувала во вселената? 

Во 1963 година француската државна вселенска агенција одлучила во вселената да го испрати мачорот Феликс. Но поради одредени околност на денот на лансирање мачорот се изгубил па на негово место дошла мачката Фелисет. Таа го поминала тренингот за астронаути и е лансирана од Земја во вселената. 

Фелисет летата повеќе од 150 километри и се вратила на Земја за повеќе од 12 минути. По слетување научниците ги испитувале нејзините мозочни бранови за да утврдат дали дошло до одредени промени. За жал јавноста знае многу малку за тие истражувања, а Фелисет е успиена неколку месеци по вселенското патување. 

Ниту една мачка по Фелисет не летала во вселената, а маркетинг менаџерот Метја Серџ Гај сакајќи да ја исправи неправдата нанесена на Фелисет дошол до идеја да и подигне споменик во Париз. 

Поради тоа покренал кампања на Кикстартер преку кој сака да собере 52.439 долари колку му е потребно Фелисет да го добие заслуженото.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено