milenicinja.mk » Занимливости » Разговорот со миленик е доказ за висока интелигенција

Разговорот со миленик е доказ за висока интелигенција

Објавено: 16/апр/2018 во 02:15

Разговорот со миленик е доказ за висока интелигенција
На некои луѓе кои не се сопственици на миленик, можеби им изгледа апсурден разговорот со миленик. Веројатно често се прашуваат што сакаме да постигнеме со тој тон на разговор и изразот на лицето кое го правиме. 

Можеби навистина на прв погледн изгледа бесмислено, но истражувањата го потврдуваат спротивното. 

Николас Еплеи, стручно лице од областа антропоморфизам (препишување на човечките особини во однесување на кучиња, богови или објекти) тврди дека оваа комуникација со миленик е резултат на висока интелигенција. 

Низ времето, антропоморфизам се сметала на детска наука и голема глупост, но таа всушност е природен биопродукт на онаа тенденција по која луѓето едноставно се попаметни видови на оваа планета – изјавил Еплаи, инаку професор по бихевиорални изучувања во Чикаго. Ниту еден друг вид нема такви способности – додал тој. 

Вакво однесување може да се прошири и на други полиња. Ти изгледа ли некогаш дека компјутерот се однесува тврдоглаво или дека автомобилот е злонамерен. Такви примери со атрибути на човечки особини на нечовечки објекти ја откриваат нашата едноставна интелигенција. 

Во минатиот век, нашата волја да препознаеме мозок во нешто што не е човечко, било третирано како глупост, детско однесување и празноверие кое паметните луѓе го имаат прераснато – додал тој. Мислам дека оваа перспектива е погрешна. 

Доколку ги препознаеме истите човечки, психолошки особини кај животните, боговите или објектите, тоа значи дека станува збор за рефлексија со голема способност на нашиот мозок, а не некоја глупост – заклучил Еплаи.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено