Акита

 • Стандарди: FCI група 5 (Шпиц и Примитивни видови), Секција 5: Азиски Шпицови и слични видови, #255
 • Класификација: Моќни, мускулести и импресивни.
 • Други имиња: Akita
 • Земја на потекло: Јапонија
 • Хипоалергично: Не
 • Животен век: 11 до 15 години
 • Темперамент: Dignified, Alert, Friendly, Courageous, Docile, Responsive
 • Тежина: Женка: 32–45 кг; Мажјак: 45–59 кг
 • Висина: Женка: 24–26 инчи (61–66 cm); Мажјак: 26–28 инчи (66–71 cm)
 • Бои: Fawn, Brindle, Red, White, Pinto
 • Форум за Акита

Земја на потекло - историјат

Акита, или уште Акита Ину (ину на јапонски значи куче) или Јапонска Акита е најголемата и најпозната кучешка раса од Јапонија. Најпрвин оваа раса била одгледувана за ловење на елени, мечки и диви свињи, но подоцна во средниот век акитата била одгледувана и како боречко куче. Како и да е, јапонската влада ја забранила оваа нивна боречка улога откако акитата била прогласена за национално куче на Јапонија. Во 1918 година се оформило здружението Akita Inu Hozankai Society за да се зачува расата. Подоцна истото било прогласено за природен споменик на државата. Во 1937, кучето-водич на Хелен Келер било првото куче од оваа раса кое било донесено во Америка. Таму, акитата станала популарна по Втората светска војна кога многу војници се вратиле од Јапонија со такво куче. Денес, тие се доста популарни миленичиња во Америка и служат како чувари и полициски кучиња во Јапонија. Најпознатата акита во светот било кучето Хачико (Hachiko). Тоа секој ден одело на железничката станица да го пречека својот газда кога се враќал од работа. Дури и по смртта на сопственикот, верното куче Хачико продолжило да оди на железничката и да го чека својот газда да се врати секој ден се до неговата смрт после девет години. Денес има негова статуа на таа железничка и се одржуваат годишни церемонии во негова чест.

Тело

Големо тело со широки и длабоки гради. Грбот им е прав, а ребрата добро заоблени. Имаат дебел и мускулест врат. Ушите им се мали, исправени нагоре и во форма на триаголник. Очите им се истотака мали и во форма на триаголник. Опашката пак е дебела, густа, виткана, високо поставена и свиткана кон грбот. Прстите на шепите им се споени со кожинка што ги прави одлични пливачи.

Крзно

Тие имаат дупло крзно. Крзното кое е однадвор е цврсто и круто, а крзното одвнатре е меко и густо. Влакната на главата и нозете се кратки. Влакната на опашката пак се подлоги од оние на останатиот дел од крзното. Го менуваат крзното два пати годишно.

Карактер

Акита кучињата имаат јак ловечки инстинкт и се доста смирени, спонтани и интелигентни, но и храбри што ги прави одлични чувари. Тивки се, достоинствени, силни и внимателни. Тие се и великодушни и љубезни и го сакаат човечкото друштво што ги прави одлични придружници. Воглавно се послушни. Ретко лаат. Препорачливо е овие кучиња да се чуваат внатре во домот и да им се придава доста внимание. Многу се заштитнички настроени. Не сакаат кога има други кучиња во нивна близина и доколку има мачки или други миленичиња во домот би требало добро да ги запознаете уште на самиот почеток за да избегнете агресивно однесување. Се спријателуваат со децата, особено со постарите деца, но исто така треба да им се даде и нивен личен простор. Воопшто не ги сакаат странците. Акита кучињата можат да бидат прекрасни фамилијарни миленичиња доколку се тренираат и дисциплинираат строго. Сопственикот на акита куче треба да е искусен и доминантен човек кој е подготвен да го издржува темпераментот на ова раса.

Исхрана

Потребна им е поголема количина на храна да ја одржат својата маса, но не се воопшто лакоми.

Грижа

Акита кучињата треба да се чешлаат неделно со цел да се отстранат мртвите влакна, и да се чешлаат и со метален чешел два пати годишно кога се митарат. За да се избегне отстранувањето на природното масло од влакната на крзното, тие треба да се бањаат со нежен шампон само кога тоа е навистина неопходно. Влакната на дното на нозете треба да се поткаструваат од време на време. Подложни се на повреди на колкот и колената и проблеми со очите. Акита кучињата имаат легло од 5-7 кученца, а живеат околу 9-11 години.

Тренинг

Потребен е самоуверен и упорен пристап за дресирање на ваквов вид куче. Повторување на вежбите или премногу строг тренинг можат да го забават процесот. Брзо и лесно ќе ги научите да уринираат на одреденото место. Мора уште на самиот почеток да ги запознаете со други миленичиња доколку живеат на исто место за да избегнете агресивно однесување. Бидејќи акита кучињата имаат значителна јакост тие треба да бидат и физички и психички стимулирани колку што е можно повеќе. Треба да ги шетате на ланче (и тоа доколку имате цврста рака) или да обезбедите некој простор за нивна активност. Тие уживаат во игри со семејството. Можат да се приспособат и доколку некое време не биле трениран, но ќе бидат помалку тивки и послушни. Акита кучињата можат да поднесат да живеат во стан се додека го добиваат потребниот тренинг.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено