milenicinja.mk » Раси на кучиња » Аљаска Хаска

Аљаска Хаска

 • Стандарди: Нерегистрирани
 • Други имиња: Alaskan Husky / Sled dogs
 • Хипоалергично: Не
 • Животен век: 10 до 15 години
 • Тежина: 17-27 кг,

Земја на потекло - историјат

Аљаска хаската не е посебна раса, туку еден генералер термин кој ги опишува сите мешани раси на кучиња кои наликуваат на северните кулиња кои влечат санки. Вообичаено, тоа е вкрстена раса од сибирското хаски и доберманот или со некој од хртовите (foxhound или greyhound). Некои од овие хаски доста јасно го покажуваат очигледното потекло од волк. Овој вид на хаски привлелке внимание за време на златната треска во Алјаска во доцните 1800 години. Тогаш, големи и силни кучиња биле потребни за да ги влечат санките со кои се транспортирале луѓето и добрата на долги дистанци. Откако сибирската хаска за прв пат била донесена во Алјаска во 1908 година и како подоминантна варијанта веднаш ја превземале улогата на влечење на санките, а обичните хаски поќнале да доминираат во трките со санки. Нешто подоцна, со појавувањето на моторните возила, во првата половина на дваесетиот век, тие станале помалку актуелни. Во 1970тите еден домородец на Алјаска, Џорџ Атла успешно размноѓил неколку вакви хаски и помогнал во зачувување на сортата. Денес, ваквиот вид на хаска остана најбрзото куче за влечење санки на кратки дистанци.

Тело

Многу од аљаска хаските личат на сибирските хаски на изглед, но се повисоки. Тие треба да имаат округол череп, очи во форма на бадем и исправени, влакнести уши во форма на триаголник. Опашката им е влакнеста и во форма на срп, а нозете исто така влакнести, но во овална форма.

Крзно

Тие имаат крзно со кратко влакно или пак крзно со влакно со средна должина кое е помалку густо отколку кај другите северни сорти што им помага во одржувањето на телесната топлина кога се тркаат. Крзното може да им е во било која боја или шара.

Карактер

Аљаска хаската е желна, енергична, но и верна на фамилијата. Весела е и мирна. Некои се друштвени, а некои посрамежливи. Повеќето вакви хаски се бучни, посебно доколку се во група или повеќе од една. Вешти се во копање под огради или прерипување на огради. Тие можат да бидат хиперактивни внатре во домот и може да им стане досадно и да растураат и уништуваат работи низ домот доколку не се движат доволно. Не се спријателуваат лесно со други миленичиња, но можат да ги толерираат доколку се запознаат уште на млада возраст. Затоа пак, уживаат во друштвото на други аљаска хаски. Бидејќи се доста тврдоглави, дресирањето треба да биде упорно и трпеливо. Оваа раса не е погодна за оние кои немаат трпение. Не се погодни за живот во стан.

Грижа

Потребно е неделно чешлање со метален чешел, а уште почесто кога се митари. Тие се претежно здрави кучиња, но може да имаат проблеми со очите или тироидната жлезда.

Тренинг

Бидејќи се доста тврдоглави, дресирањето треба да биде упорно и трпеливо. Имаат потреба од повеќе вежби, но не треба да трчаат многу на топло време.

  Најава


  Немате корисничко име, регистрирајте се.
  прашајте др. ветеринар
  изгубено-најдено