milenicinja.mk » Раси на кучиња » Авганистански Хрт

Авганистански Хрт

 • Стандарди: FCI група 10 (Хртови), Секција 1: Долгокоси ловечки кучиња, #228
 • Класификација: Ловечко куче за голем и мал дивеч (газели и волци), куче чувар, куче тркач и куче придружник.
 • Други имиња: Afghan Hound / Afghan hund / Lévrier afghan / Afghanischer Windhund / Lebrel Afgano
 • Земја на потекло: Авганистан / Англија / Иран / Пакистан
 • Хипоалергично: Да
 • Животен век: 12 до 14 години
 • Темперамент: Clownish, Happy, Dignified, Aloof, Independent
 • Тежина: 22 – 32 кг
 • Висина: Мажјак: 27–29 инчи (68–74 cm); Женка: 24–27 инчи (60–69 cm)
 • Бои: Black, Cream, Red
 • Форум за Авганистански Хрт

Крзно

Авганистанските хртови имаат долго и свиленкасто крзно. Само на муцката влакното е кратко. Сите бои се дозволени, најмногу се црвеникава боја и песок боја, со црнa маскa.

Карактер

Авганистанскиот хрт е независна, горда и благородна раса, мирен е во куќат, надвор е неверојатно подвижен и брз. Према непознати лица е воздржан, интелигентен е, но не и премногу послушен. Авганистанскиот хрт е многу храбар внимателен и не крева бука.
Во генот му е да гони се што се движи брзо. Мажјаците можат да бидат малку доминантни.

Дресура

Авганистанскиот хрт не се препорачува на луѓе кои предходно воопшто не чувале куче. Нивната главна карактеристика е независноста што ги прави тешки за одгледување. Ако се пристапи со груб начин на дресура, реагираат спротивното. Потребно е многу напор, љубов и упорност за да станат послушни и да го научат она што го бараме од него.

Однесување

Мажјакот од оваа раса врз друг мажјак може да се постави доминантно. Одлично се слагаат со децата, се додека тие не почнат премногу да му додеваат. Во овој поглед погодни се за семејства со повозрасни деца. Може да прифати присуство на мачка во домот, но мора да бидете внимателни, бидејќи гони се што трча.

Неопходна грижа

Потребно е четкање двапати неделно по два часа. Најдобро е да се четка прамен по прамен, за да не би дошло до заплеткување на влакното. На секои два месеца мора да се бања,со добар шампон за кучиња, кој не ја суши кожата. Доколку не би можеле да му ја пуижите потребната грижа, подобро е да не набавувате куче од оваа раса. Просечниот животен век на оваа раса е 12 – 14 години.

Тренинг

Авганистанскиот хрт сака долги прошетки. Мора секој ден да се трча со велосипед, за да се ослободи од вишокот на енергија, но бидете претпазливи бидејќи овие кучиња имаат многу изразен ловечки инстикт. Без поводник шетајте го само во оградена површина.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено