milenicinja.mk » Раси на кучиња » Австралиски Овчар

Австралиски Овчар

 • Стандарди: FCI група 1 (Овчарски и пастирски кучиња), Секција 1: Овчарски кучиња, #342
 • Класификација: Овчарско Куче.
 • Други имиња: Australian Shepherd
 • Земја на потекло: Соединетите Американски Држави
 • Хипоалергично: Не
 • Животен век: 13 до 15 години
 • Темперамент: Active, Affectionate, Intelligent, Good-natured, Protective
 • Тежина: Мажјак: 25–31,8 кг; Женка: 15,9–25 кг
 • Висина: Мажјак: 20–23 инчи (51–58 cm); Женка: 18–21 инчи (46–54 cm)
 • Бои: Black, Red, Red Merle, Blue Merle, Black tricolor, Red tricolor, Merle
 • Форум за Австралиски Овчар

Општ изглед

Крзно - Крзното се состои од средно и долго влакно коешто може да биде со изретчени или со лабави бранови и со густо подвлакно. Боите на Австралискиот Овчар можат да бидат црно-бело исшарани, црвено исшарани (црвено-кафеавкаста боја), обична црна или кафеава, по можност ознаки на тенот и малку бела.

Големина

Висината на рамото изнесува 50 – 57 cm (19½ - 22½ in) за мажјаци и 45 – 52 cm (17 ½ - 20 ½ in) за женки. Телесната тежина 16 – 34 кг.

Карактер

Ова интелегентно, бистро, желно да учи куче е урамнотежено, внимателно, будно, активно, цврсто, многу лојално, со голема издржливост и се поврзува многу со семејството.

Дресура

Дресурата е лесна затоа што Австралискиот Овчар нестрпливо и многу брзо се прилагодува. Доколку е проколнато на прошетка само три пати дневно, Австралискиот Овчар може да се однесува монотоно. Во прилог на одреден степен на нормално вежбање, овој вид бара да биде постојано окупиран. Разумно би било да биде инволвиран во подвижни вештини за дресура, трчање по топка, или во покорни натпреварувања – кои што би биле идеално прилагодени.

Однесување

Овозможен да биде пристојно социјализиран, Австралискиот Овчар не прави никакви проблеми со останатите кучиња и миленичиња. Тие се во принцип добри со децата, меѓутоа можат да бидат малку срамежливи со непознати лица.

Неопходна грижа

Релативно е потребно малку дотерување за неговото крзно. За време на митарење наслагата под неговото крзно се лупи, барајќи внимателно чешлање за да се отстранат опуштените влакна. Просечниот животен век на оваа раса е 12-13 години.

Тренинг

Ова куче бара многу вежбање, меѓутоа пред се бара да биде постојано окупирано со цел да остане среќно. Највејројатно најдобриот дом за него би бил со спортски тип на луѓе кои би биле во состојба секојдневно да поминуваат одредено време со него.

Заболувања

Австралиското овчарско куче сесклони кон генетски наследната катаракта и тоа најчесто на двете очи. Исто така едно од 10-15 кучиња боледува од дисплазија на колковите, која промена кај оваа раса тешко може да се воочи поради нивниот висок праг на издржливост на болка. Од болестите на срцето страдаат од Patent ductus arteriosus, што всушност е пореметување на главната артерија која директно шири крв низ цело тело, прескокнувајќи ги белите дробови. Последица на сето ова е слабата снабденост на организамот со кислород, што кај младите единки во првите недели од животот е фатално.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено