milenicinja.mk » Раси на кучиња » Австриски Пинчер (Кратковлакнест)

Австриски пинчер (кратковлакнест)

 • Стандарди: FCI група 2 (Пинчови и Шнауцери, Молоси и Швајцарски Планински кучиња), Секција 1: Пинчови и Шнауцери, #64
 • Класификација: истребувач на стаорци; домашно милениче
 • Други имиња: Austrian Pinscher / Austrian short-haired Pinscher / Österreichischer Pinscher
 • Земја на потекло: Австрија
 • Хипоалергично: Не
 • Животен век: 12 до 14 години
 • Темперамент: Playful, Alert, Friendly, Devoted, Lively, Assertive
 • Тежина: Женка: 12–18 кг; Мажјак: 12–18 кг
 • Висина: Женка: 17–19 инчи (42–48 cm); Мажјак: 17–20 инчи (44–50 cm)
 • Бои: црвено-кафеава, нашарани со кафеави линии, со или без бели прамени
 • Форум за Австриски пинчер (кратковлакнест)

Крзно

Крзното е со кратко влакно и најчесто во црвено-кафеава боја, нашарани со кафеави линии, и со или без бели делови.

Карактер

Австриските пинчери се многу енергични, живи, весели, постојано спремни за акција, паметни и неверојатни ловци на глувци. Ваквите кучиња многу ќе се зближат со членовите на семејствата кои ги чуваат како домашни миленици. Можат да се однесуваат доминантно кон други кучиња. Најчесто, не прават проблеми за дружба со мачки или други домашни миленичиња, доколку се социјалириаат уште додека се мали. Претпазливи се и се дистанцираат од туѓинци.

Дресура

Дресирањето на австрискиот пинчер треба да биде фер, грижливо, но и строго. Брзо учат и многу се вешти, па добро се покажуваат на натпревари за умешност. Можат да бидат одлични и во испит на послушност доколку добро се дресираат.

Неопходна грижа

Не е потребно премногу тимарење кај оваа раса на кучиња. Доволно е од време на време да го четкате крзното за да се отстранат мртвите и слаби влакна и крзното ќе изгледа здраво и убаво.

Тренинг

Австрискиот пинчер по потекло е работно куче научено на големиот и широк простор за движење на фармите од кои потекнува, па потребен е поголем простор за тоа да може да ја задоволи својата потреба за движење и активност. Куќа на село или фарма би биле перфектен дом за куче од оваа раса. Доколу вашиот дом ги нема овие услови, потребно ќе биде редовно да го изведувате на долги прошетки.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено