milenicinja.mk » Раси на кучиња » Белгиско Овчарско Куче (Гронендаел)

Белгиско Овчарско куче (Гронендаел)

  • Стандарди: FCI група 1 (Овчарски и пастирски кучиња), Секција 1: Овчарски кучиња, #15
  • Класификација: Историско движечко куче на стада, сега и семејно милениче.
  • Други имиња: Groenendael Belgian Sheph
  • Земја на потекло: Белгија
  • Форум за Белгиско Овчарско куче (Гронендаел)

Општ изглед

Крзно – Оваа раса има крзно со долго влакно и со подвлакно. Тервиерен овчарските кучиња се црвени, со бледа кафеаво сива боја и секоја комбинација од кафеава накај сива и со црна вилица.

Големина

Висината на гребенот изнесува 62cm (24½ in) за мажјаци и 58cm (22½ in) за женки. Кај оваа раса е дозволенo отстапување кај двата пола од 2cm (1½ in) пониско и 4cm (1½ in) во височина.

Карактер

Овие кучиња се енергични, претпазливи, интелегентни, желни за работа, многу радосни и внимателни. Оваа раса сака да биде во близина на нивниот сопственик во нивниот дом.

Дресура

Нивната самодоверба треба да биде изградена уште како мали кученца. Носете ги на нови места и секогаш под ваша контрола оставете ги да изградат познанства со различни луѓе и животни. Обезбедете овие контакти да бидат позитивни по природа. Многу брзо учат и одлично реагираат на гласот на нивниот сопственик. Удирањето и викањето по нив е сосема непотребно и може да има спротивен ефект. Нежна но решителна воспитна рака може да игра голема улога кај нив. Тие се поволни за различни видови на спортски активности, посебно за натпревари за издржливост и игри со топка.

Однесување

Оваа раса се снаоѓаат многу добро со нивниот вид, со мачки и со останатите миленичиња особено во случај кога ќе ги запознаат како малечки. Се додека децата се однесуваат добро со нив тие не претставуваат никаква закана за нив. Имаат обичај да биде недоверлив со непознати лица.

Неопходна грижа

Немојте премногу да ги четкате и расчешлувате бидеејќи може да дојде до оштетување на последниот слој на крзното. За време на митарење користете груба со испакнати краеви четка со цел крзното да биде повпечатливо при неговата појава. Доживува 12-14 годишна возраст. Женката носи на свет 6-10 кученца.

Тренинг

Кога ќе добие доволен надворешен тренинг се однесува смирено. Повеќето примери со оваа раса се вљубени во играње со топка и во играта пронајди го загубеното.

Заболувања

Белгиското овчарско куче е генерално здрава раса. Од заболувањата склони се кон дисплазија на колковите и зглобовите, затоа е добро да се врши рентгенска контрола на секој примерок. Од помали здравствени проблеми, можат да страдаат од кожни алергии и проблеми со очите. Нетреба да се хранат претерано, бидејќи тие се склони кон дебелеење.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено