milenicinja.mk » Раси на кучиња » Ималски Териер

Ималски териер

  • Стандарди: FCI група 3 (Териери), Секција 1: Големи (стандардни) и средни териери, #302
  • Класификација: ловџиско куче и домашно милениче
  • Други имиња: Glen of Imaal Terrier / Irish Glen of Imaal Terrier / Wicklow Terrier / Glen
  • Земја на потекло: Ирска
  • Животен век: 13 до 14 години
  • Темперамент: одлучно, храбро, цврсто, паметно, активно, агилно, доминантно, тврдоглаво
  • Тежина: 15 – 16 кг,
  • Висина: 33 – 36 см,
  • Бои: сина, жолта како жито и шареникава
  • Форум за Ималски териер

Земја на потекло - историјат

Овој териер го добил своето име по местото од кое потекнува, а тоа е долината Glen of Imaal во регионот на западните планините Wicklow во Ирска. Тие биле ловџиски кучиња кои ловеле јазовци, лисици, видри и стаорци. Се верува дека овие кучиња биле употребувани и за борби.

Тело

Телото е долго и се издигнува малку во задниот дел кај цврстата слабина. Предните нозе треба да бидат малку подвиткани. Ушите се мали и никогаш не се сосем издигнати или сосем превиткани. Опашката е весела и раздвижена и може, но и не мора да биде кастрена.

Крзно

Крзното е двојно. Надворешното крзно е грубо и со средна должина, а внатрешното крзно е меко. Вообичаено, крзното не се стриже, освен ако кучето не е за на натпревар. Боите на крзното се сина, жолта како жито и шареникава.

Карактер

Ималските териери се цврсти, паметни, активни и агилни кучиња. Лесно ќе се адаптираат на домашното окружување и ќе ви бидат верни. Вообичаено се мирни и смирени додека се внатре во домот и ретко лаат. Добро се сложуваат со децата, но со други домашни миленици треба да ги запознаете уште додека се мали за да спрешите создавање потешкотии и проблеми. Може да се однесуваат доминантно кон други кучиња. Претпазливи се со туѓинци.

Дресура

Дресирањето понекогаш може да биде тешко поради нивната тврдоглава и доминантна природа.

Неопходна грижа

Крзното треба да се стриже два пати годишно. Исто така и вишокот коса помеѓу шепите и во ушните канали треба да се стриже. Кучињата за на натпревар бараат поголемо внимание.

Тренинг

Ќе се адаптираат на фамилијарните активности и така ќе ја задоволат својата потреба за движење.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено