Лабрадор

 • Стандарди: FCI група 8 (Ретривери, Птичари и Водни птичари), Секција 1: Ловечки кучиња, #122
 • Класификација: ловџиско куче (птичар) и домашно милениче
 • Други имиња: Labrador Retriever / Labrador / Lab
 • Земја на потекло: Канада
 • Хипоалергично: Не
 • Животен век: 10 до 12 години
 • Темперамент: лесно прилагодливи, послушни, добродушни, љубезни, друштвени и верни
 • Тежина: 25 – 34 кг,
 • Висина: 53 – 61 см,
 • Бои: црна, чоколаднокафеава и жолта
 • Форум за Лабрадор

Земја на потекло - историјат

Лабрадорот потекнува од Њуфаундленд, Канада и се верува дека еволуирал од кучето на Св. Џон и водниот шпаниел. Овие кучиња биле одгледувани од рибарите уште во 1800 години на кои има помагале да ги извадат уловените риби од реките. По некое време овие лабрадори пристигнале во Англија каде ги вкрстиле со други ретривери при што се подобриле нивните квалитети. Американскиот кинолшоки клуб ја признал расата во 1917 година од кога нивната популарност полека но сигурно растела, за денес да е една од најпопуларните раси на планетава. Тие се ценети поради нивната сестраност, послушност и цврст, груб, но добар изглед. Многу се подучливи, па денес тие не се само популарни како домашни миленици, туку и како добри ловџиски кучиња, добри чувари, добри трагачи кои и помагаат на полицијата да пронаоѓа наркотици и експлозиви, а и водачи и помошници на слепите и инвалидизираните луѓе.

Тело

Лабрадорите се солидно градени и цврсти кучиња. Телото е нешто подолго отколку што е високо. Грбот им е долг и рамен, слабината широка, а градите длабоки со широки и добро распоредени ребра. Рамениците се долги и закосени. Главата им е широка. Носот е голем и црн кај лабрадорите со црно и жолто крзно и кафеав кај лабрадорите со кафеаво крзно. Рилката е прилично широка. Вратот е пропорционално широк и моќен. Очите се со средна големина и треба да бидат кафеави кај црните и жолтите лабрадори и во боја на лешник кај кафеавите лабрадори. Некои лабрадори може да имаат и зеленкасти очи. Ушите се со средна големина, поставени поназад, во форма на висулец и висат блиску до образите. Опашката е покриена со кратко крзно, дебела во основата и постепено се стеснува кон врвот. Шепите се цврсти и компактни со мрежичка меѓу прстите што им помага во пливањето. Иако не се посебно класифицирани, постојат два вида на лабрадори, америкаснки и англиски вид кои имаат посебна лоза. Англиските лабрадори се потешки и покрупни отколку американските кои се најчесто високи и долгнавести.

Крзно

Лабрадорот има кратко, густо, дебело крзно кое е отпорно на различни временски улсови. Бојата на крзното може да биде црна, чоколаднокафеава или жолта. Можни се мали бели делови на градите. Можно е во исто легло да се јават мали лабрадори со сите бои на крзно.

Карактер

Лабрадорите се многу лесно прилагодливи, послушни, добродушни, љубезни, друштвени и верни. Добро се сложуваат со децата, други кучиња и други домашни миленици. Пријателски се насторени и кон туѓинци, па не се добри чувари. Желни се за човечкото друшто и потребно им е да се почувстуваат како дел од семејството. Многу ќе се приврзат со семејството кое ги чува и ќе му бидат крајно посветени. Некои лабрадори сакаат да џвакаат и гризаат работи во домот, но може да ги истренирате да не го прават тоа. Тие се многу атлестки и додека се мали се особено активни. Имаат добар осет за мирис. Сакаат да си играат, особено во вода и никогаш нема да испуштат прилика за пливање.

Дресура

Лабрадорите учат многу брзо и обожаваат да му одоволуваат на својот газда. Многу се подучливи па лесно ќе ги научите на сите задачи и трикови кои сакате. Се препорачува да го научите како да се однесува кога се врзани на ремен уште додека се мали, затоа што ќе пораснат во големи и силни кучиња кои тогаш тешко ќе ги конторлирате да не ви го влечат ременот или да излетуваат низ врати и излези. Исто така, треба да се поставите како авторитетен лидер, да не ги оставате премногу сами на себе и да го одржувате нивното физичко и ментално здравје, бидејќи во спортивно лабрадорите знаат да станат деструктивни. Ова се активни кучиња кои се спосбни да научат најразлични тиркови и спортови. Обожаваат фризби и пливање.

Исхрана

Лабрадорите се склони кон брзо дебелеење и може да јадат многу, па ќе треба да внимавате на нивната исхрана и да им одржувате здрава диета.

Неопходна грижа

Крзното на лабрадорот треба да се четка еднаш неделно, а два пати неделно кога се митари. Четкајте ги со цврста четка со запци обрнувајќи повеќе внимание на вантрешнито слој на крзното.
Добро ќе живеат во стан доколку ја задоволуваат својата потреба за движење. Како и да е, најдобро би било доколку имаат пристап до двор.

Тренинг

На лабрадорите им е потребно многу движење. Лесно ќе се адаптираат на активностите на фамилијата, но птребно им е и дополнително движење и вежби. Уживаат во долги прошетки, ловечки и водни игри, како и игри на фачање и врачање на топки, играчки или на пример фризби. Потребно им е редовно раздвижување за да спречите да станат многу бучни и хиперкативни. Водете ги на долги и брзи поршетки или оставете ги да трчаат покрај вашиот велоспиед или покрај вас кога џогирате.

Заболувања

Склони се кон дисплазија на колковите и зглобовите, проблеми со очите и инфекции на ушите.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено