milenicinja.mk » Раси на кучиња » Мал Англиски Хрт – Випет

Мал Англиски Хрт – Випет

  • Стандарди: FCI група 10 (Хртови), Секција 3: Краткокоси ловечки кучиња, #162
  • Класификација: Куче тркач, домашно милениче.
  • Други имиња: Whippet – Snapdog
  • Земја на потекло: Англија
  • Форум за Мал Англиски Хрт – Випет

Општ изглед

Крзно: Влакното е кратко, меко и густо. Сите бои се дозволени. Најчесто е бела со прошарани или чисто жолти флеки, црна, црно со бело, сина, бојата на кафе со темна маска.

Големина

Висина на гребенот кај мажјаците е 47 – 51 цм и 44 – 47 кај женките. Телесната тежина е 11 – 21 кг.

Карактер

Тие се лојални и приврзани кучиња, мили кон децата. Не се премногу послушни. Весели се, разиграни, тврдоглави, а понекогаш и трапави.

Дресура

Учењето мора да биде полно со игра. Најдобри резултати кај оваа раса ќе постигнете, ако за време на обука воведете и трчање.Сепак неочекувајте Випет некогаш да добие награда за послушност.

Однесување

Випет како раса им е многу симпатичен на децата. Претпазливи се према непознати лица и секогаш ја најавуваат нивната посета. Добро се однесуваат со други кучиња и не бараат кавга. Кај нив, како и кај повеќето хртови, многу е развиен ловечкиот инстикт, поради што ќе гонат се што ќе претрча пред нив. Ако имате мачка, каја веќе ја познава, односно се навикнал на нејзе, нема да ја нападне.

Неопходна грижа

Оваа раса нема да ви одзема многу време. Потребно е повремено со четка да се одстранат мртвите и одпаднати влакна. Неопходно е да ги контролирате забите од присуство на забен каменец и да им ги сечете ноктите. Просечниот животен век на Випет е 12 -15 години.

Тренинг

Телото на оваа раса по градба е одредено за трки и лов. Потребно им е многу движење. Во некои земји тие не смеат да се шетаат без поводник. Препорачливо е Випет да го дружите со други хртови од неговата раса или ако има можност да го зачлените во здружение на хртови, за да може да учествува во трки. На тој начин ќе потроши голем дел од насобраната енергија во неговото тело.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено