milenicinja.mk » Раси на кучиња » Мало Лавовско Кутре

Мало лавовско кутре

  • Стандарди: FCI група 9 (Придружни и минијатурни кучиња), Секција 1: Бишон и слични видови, #233
  • Класификација: Цврсто градени со надворешен изглед кој потсеќа на лав.
  • Други имиња: Löwchen / Little Lion Dog / Bichon Petit Chien Lion
  • Хипоалергично: Да
  • Животен век: 12 до 14 години
  • Темперамент: Happy, Active, Playful, Intelligent, Friendly, Familial
  • Тежина: Женка: 3,6–7,3 кг; Мажјак: 4,5–8,2 кг
  • Висина: Женка: 12–13 инчи (30–33 cm); Мажјак: 13–14 инчи (33–36 cm)
  • Бои: Black, Cream, Blue, Chocolate, Black
  • Форум за Мало лавовско кутре

Земја на потекло - историјат

Точното потекло на оваа раса е непознато, но се верува дека потекнува од истите предци од кои се добиле и Bichon Frise, Bichon Bolognese (болоњското мало кутре) и малтешкото кутре. Франција се смета за земја на потекло на оваа раса каде всушност најпрво се исковало името „Petit Chien Lion“ што во превод значи мало лавовско кутре. Во Германија пак името со истото значење е Löwchen кое ваквото кутре го добило поради начинот на кој било острижано.

Тело

Телото е кратко, но силно. Ушите се долги и виснати, а опашката е со средна големина и најчесто е свиткана над грбот.

Крзно

Долго и брановидно (но не треба да е кадраво). Најчесто крзното се стриже во таканаречениот „лавовски стил“ односно изгледот на крзното треба да потсеќа на лавовското крзно, по што и е именува оваа раса како „мало лавовско кутре“.

Карактер

Тие се паметни и љубопитни кутриња кои се желни за учење и постојано на штрек. Тие се верни, дружељубиви и весели. Тие се кутриња со чувствителна и нежна природа. Добро се сложуваат со деца и воопшто луќе на секоја возраст, како и со други животни, но мора правилно да се социјализираат. Тие се одлични фамилијарни миленичиња.

Дресура

Овие кутриња учат брзо, па дресирањето нема да биде проблем. Имаат просечна потреба од движење и лесно се привикнуваат на навиките на фамилијата. Сакаат долги прошетки со својот газда или пак да се истрчаат во паркот или дворот.

Неопходна грижа

Негата за овие лавовски кутриња подразбира редовно чешлање и четкање, бообичаено еднас до два пати неделно, за да се спречи замрсување на прамените од крзното. Обично се стрижат во стилот одреден за расата без разлика дали ќе учевствуваат на натпревари за педигре или не. Ваквото стрижење подразбира: кратко се острижани задниот дел, делот од опашката кој е најбиску до телото и дел од предните нозе, додека другите делови се оставаат со густо крзно т.е. со долгите и брановидни влакна. Предноста кај овие кутриња е тоа што тие не се митарат.

Тренинг

Овие кутриња учат брзо, па дресирањето нема да биде проблем. Имаат просечна потреба од движење и лесно се привикнуваат на навиките на фамилијата. Сакаат долги прошетки со својот газда или пак да се истрчаат во паркот или дворот.

Најава






Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено