milenicinja.mk » Раси на кучиња » Норфолшки Териер

Норфолшки териер

 • Стандарди: FCI група 3 (Териери), Секција 2: Мали териери, #272
 • Класификација: домашно милениче
 • Други имиња: Norfolk Terrier
 • Земја на потекло: Англија
 • Хипоалергично: Да
 • Животен век: 12 до 15 години
 • Темперамент: издржливи, внимателни, бестрашни, енергични, храбри
 • Тежина: 5 – 5;5 кг,
 • Висина: 25 – 27см,
 • Бои: црна со црвеникаво-кафеави прамени, жолта како слама и сива
 • Форум за Норфолшки териер

Земја на потекло - историјат

Норичкиот (Norwich Terrier) и норфолшкиот (Norfolk Terrier) териер се скоро идентични раси кои потекнуваат од источна Англија и го добиле името по грофовијата Норфолк (Norfolk) и главниот град Норич (Norwich). До 1964 година овие две варијанти биле сметани како една иста раса. Се верува дека произлегле од размножување меѓу граничниот териер, ирскиот териер и ималскиот териер. Некое време овие териери биле познати како Trumpington Terriers и биле многу популарни меѓу студентите на универзитето Кембриџ. Двете варијанти од оваа раса териери всушност се идентични освен што кај варијантата Norfolk врвовите на ушите се превиткани нанапред, а кај варијантата Norwich ушите се исправени и шпицести. Norwich териерите се постарата варијанта. Ова се најмалите териери во нивната група.

Тело

Телото е кратко и компактно. Грбната линија е права, а рамениците се убаво исправени наназад. Опашката може да биде кастрена. Ушите се она по што се разликуваат двете варијанти. Кај варијантата Norfolk ушите се во V форма со нанапред превиткани и заоблени врвови, а кај варијантата Norwich ушите се добро раздвоени, исправени и со шпицести врвови.

Крзно

Крзното е двослојно. Надворешното крзно е цврсто, право и грубо, а внатрешното крзно е густо и дебело. Крзното е подолго и погрубо на рамењата,а пократко и помазно на главата, ушите и рилката. Бојата на крзното може да биде црна со црвеникаво-кафеави прамени, жолта како слама и сива.

Карактер

Овие мали териери се издржливи, внимателни, бестрашни и енергични. Тие лесно се здружуваат со децата и други кучиња. Ќе ве известат дека доаѓаат гости со лаење, но потоа ќе се смират. А бидејќи се и храбри кучиња тие се и одлични чувари.

Дресура

Учат многу брзо при доследно дресирање.

Неопходна грижа

Крзното на овие териери треба да се четка редовно, а мртвите и оштетени влакна треба да се стрижат два пати годишно. Сопственикот може да научи како се прави тоа или да го носи своето милениче кај професионалец. Вишокот коса помеѓу шепите треба да биде стрижена.

Тренинг

Овие териери уживаат во спортскиот начин на живот со многу време поминато надвор. Лесно може да се прилагодат на живот во град доколку доволно се движат и вежбаат надвор од домот. Обожаваат да копаат и да шетаат на село или било каква зелена површина.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено