milenicinja.mk » Раси на кучиња » Португалски Овчар - Сера Де Аирес Планинско Куче

Португалски Овчар - Сера Де Аирес Планинско куче

Општ изглед

Крзно – Крзното е долго и мазно и понекогаш малку заоблено; нема посебен слој под неговото крзно. Најчестата боја е црна меѓутоа и со сива, жолта и кафеава може да се најде посебно со жолто кафеави ознаки. Можат да се појават неколку бели влакна, меѓутоа не цели дамки со бела боја, со исклучок на неговите гради.

Големина

Висината на гребенот изнесува 45 – 55cm (17½ - 21½ in) за мажјаци и 42 - 52cm (16½ - 20½ in) за женки.

Карактер

Ова ведро и интелегентно куче е желно да работи, многу лојално и се приврзува со луѓето, воздржано, внимателно, брзо стекнува знаење меѓутоа е доста тврдоглаво и доминантно.

Дресура

Сера Де Аирес бара екстремно постојан и добро балансиран тренинг. Брзо и лесно учат, но покажуваат тврдоглавост и доминантност. Имаат потреба од самоуверен сопственик.

Однесување

Овие кучиња се прилагодуваат и спокојно си живеат еден покрај друг со останатите миленичиња, доколку им биде обезбедено правилно воспитување. Во принцип се стрпливи со децата, меѓутоа со кучињата можат да бидат доста посесивни бранејќи ја нивната територија. Оваа раса има склоност да биде повлечена со непознати лица и може да биде одлично чуварско куче.

Неопходна грижа

Проверувајте постојано за заплеткани влакна, меѓутоа немојте премногу да го четкате крзното бидеејќи не е добро за обликот на влакното. Отстранете ги вишокот влакна помеѓу прстите настапалата. Се препорачува оваа раса да биде капена што е можно поретко. Просечниот животен век на Португалскиот овчар е 12 – 13 години.

Тренинг

Сера Де Аирес има ектремна издржливост. Доколку добие доволно тренинг ќе делува доста смирено во домот. Оваа раса има постигнато високи резултати во подвижни натпревари.

Заболувања

Португалскиот овчар е здрава и отпорна раса. Кај некои единки се јавува дисплазија на карлицата.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено