milenicinja.mk » Раси на кучиња » Шведско Пастирско Куче

Шведско пастирско куче

 • Стандарди: FCI група 5 (Шпиц и Примитивни видови), Секција 3: Нордиски чувари и овчари, #14
 • Класификација: пастирско куче
 • Други имиња: Vasgötaspets / Vallhund / Swedish Cattle Dog
 • Земја на потекло: Шведска
 • Хипоалергично: Не
 • Животен век: 12 до 14 години
 • Темперамент: паметно, внимателно, енергично и друштвено
 • Тежина: 11 – 15 кг,
 • Висина: 30 – 34 см,
 • Бои: сива
 • Форум за Шведско пастирско куче

Земја на потекло - историјат

Се верува дека шведското пастирско куке потекнува од шведско-лапонското куче, велшкото корги и веројатно некој вид на шпиц. Овие мали кучиња се одгледувале како овчарски и пастирски кучиња кои ги чувале и воделе овците и другиот добиток на фармите во Шведска со нивната техника на штипење на петиците. Оваа раса исчезнала насекаде низ светот, освен во Скандинавија. Како и да е, во средината на дваесетиот век група одлгедувачи успеале да ја оживеат оваа раса на мали кучиња и истата повторно да се распространи пошироко.

Тело

Телото е за една третина подолго одколку што е високо. Имаат долги и длабоки гради. Рамениците се убаво исправени наназад. Грбот е прав. Преднит енозе се малку подвиткани навнатре. Ушите се исправени, шицести и со средна големина. Опашката најчесто се кастри.

Крзно

Надворешното крзно е грубо и со средна должина, додека внатрешното е густо, меко и волнено. Бојата на крзното може да биде во најразлични нијанси на кафеава боја, жолта боја или сива измешана со потемни прамени на одредени делови. Една третина од крзното може д абиде во бела боја.

Карактер

Шведското пастирско куче е паметно, внимателно, енергично и друштвено. Тоа е прекрасно домашно милениче кое е пријателски настроено и верно. Брзо учи, но знае да биде доста самостојно, па дресирањето треба да биде построго. Тоа е и добро куче-чувар затоа што сака да лае и знае да се вознемири и на најмала непријатна ситуација. Добро се сложува со децата и други домашни миленици, но потребна име рана социјализација. Мажјаците од оваа раса на кучиња знаат да се однесуваат агресивно кон други мажјаци.

Дресура

Шведското пастирско куче е релативно лесно за дресирање. Сакаат да чуат, но знаат да бидат и многу самостојни, па дресирањето треба да биде посторго, но и доследно.

Неопходна грижа

Крзното на шведското пастирско куче треба да се типари повремено. Од време на време четшлајте го крзното за да ги отстраните мртвите и оштетени влакна и крзното ќе изгледа уредно и здраво. Тие се митарат просешно. Во периодот на митарење, крзното ќе треба да го четкате еднаш дневно. Бањајте ги само кога е неопходно.

Тренинг

Овие кучиња имаат просечна потреба за движење. Ќе бидат среќни и задоволни со редовни прошетки, како и прилики да трчаат слободно без да се врзани на ремен. Овие кучиња се идеални домашни миленици за на село или фарма бидејчи имаат природен овчарски инстинкт и сакаат да бидат надвор. Можат да живеат надвор во куќарка за кучиња на секакви временски услови, но сепак претпочитаат да бидат блиску до фамилијата и својот сопственик внатре во домот.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено