milenicinja.mk » Раси на кучиња » Муди – Унгарски Муди

Муди – Унгарски Муди

  • Стандарди: FCI група 1 (Овчарски и пастирски кучиња), Секција 1: Овчарски кучиња, #238
  • Класификација: Ловечко куче (најмногу за големи и шумски игри), терач на стада, чуварско куче и семејно милениче.
  • Други имиња: Mudi – Hungarian Mudi
  • Земја на потекло: Унгарија
  • Форум за Муди – Унгарски Муди

Општ изглед

Крзно – Влакното на крзното е долго помеѓу 3 – 7cm (1½ - 2½in); истите се тенки, заоблени или брановидни. Должината на влакното варира на различни делови од неговото тело. Муди има црна или бела боја на крзното или комбинација на двете.

Големина

Висината на гребенот изнесува 35 – 47cm (13½ - 18½in).

Карактер

Ова чуварско и ведро куче е внимателно и храбро, лае со задоволство, учи со драго срце, интелегентно, помалку независно и весело. Муди има цврста волја да го заштити семејството на коешто припаѓа. Внатре во семејството има склоност да се врзе во принцип за една личност.

Дресура

Доколку не ја потцените нивната независност, расата Муди во суштина не се тешки да се образоваат.

Однесување

Мудите обично лесно се прилагодуваат со останатите кучиња, животни и со децата. Тие се одлични чуварски кучиња кои што ќе го заштитат целото семејство без да бидат претерано сомнителни кон непознати лица. Во ситуации каде што треба да се покаже храброст, расата Муди ќе ја оправда.

Неопходна грижа

Многу се едноставни за грижење. Редовно чешлање е потребно со цел да се зачува крзното во добра состојба. Доживува старост од 13-14 години.

Тренинг

Оваа раса се адаптира кон секоја форма на тренинг. Тие се прилагодуваат кон различни спортски активности како што се издржливост или игра со топка.

Заболувања

Оваа е доста здрава и отпорна раса. Во редки случаеви може да се појави дисплазија на карлицата.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено