milenicinja.mk » Раси на мачки » Американска Мачка Со Остро Крзно

Американска мачка со остро крзно

Земја на потекло - историјат

Најособената карактеристика кај оваа раса мачки, како што и нивното име кажува, е нивното крзно кое е покруто од крзното кај другите мачки. Тоа не значи дека крзното е целосно виткано или премногу остро, но е секако понабрано, повиткано и поживо од крзната на другите мачки. Потеклото на оваа раса се поврзува со една плевна во државата Њу Јорк од 1966 година. Мажјак со црвено-бело крзно се појавил спонтано во легло на америкаснки мачки со остро крзно. До 1969 година, се оформило чистокрвна група на вакви мачки, и расата се здобила со официјално признание од Асоцијацијата на обожавателите на мачки во 1978 година. Расата е сѐ уште ексклузивна во САД, освен што група на вакви американски мачки со кратко остро крзно биле претставени на една Бриселска изложба за мачки во 1996 година.

Општ опис

Таа е мачка со среден до голем раст, со заоблена глава, истакнати јаболчници и убаво развиена рилка. Очите и се поодвоени едно од друго, големи, округли и може да бидат во која било боја. Крзното е витливо, круто, со средна должина. Некои влакна се виткани, набрани, преполовени или превиткани. Крзното може да биде во сите бои и шари, освен colourpoint (Himalayan) шарата т.е. шарата на крзното типична за сијамските мачки со потемни делови на телото. Негата е минимална. Доволно е крзното повремено да се поминува со мека четка.

Американските мачки со кратко остро крзно се многу позитивни и љубопитни, и изгледа како никогаш да не престануваат да предат.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено