milenicinja.mk » Раси на мачки » Ангора Мачка

Ангора мачка

  • Категорија: Категорија 2 - (Долговлакнести)
  • Други имиња: Angora cat / British Angora cat / Javanese cat / Foreign Longhair cat / Mandarin cat
  • Грижа: Доволно е редовно четкање и чешлање.
  • Темперамент: итри, паметни, дружељубиви, живи, љубезни, активни, љубезни
  • Земја на потекло: Англија
  • Форум за Ангора мачка

Земја на потекло - историјат

Оваа ангора мачка не треба да се меша со турската ангора мачка. Тоа се две различни раси. Ова ангора е варијантата со долго крзно од ориенталната мачка со кратко крзно. Порано била позната нанко британската ангора мачка, но во 2002 година се сменило името за да не настануваат забуни. Ангората го има темпераментот, структурата на телото и елеганцијата на ориенталните мачки, искомбинирано со гласна и упорна вокалност. Ова го наследиле од сијамските мачки кои биле дел од програма за нивно размножување. Расата ангора се развила во Англија со спарување на сијамската мачка и абисинската мачка која го носела генот за долго крзно.

Општ опис

Ангора мачките имаат добро избалансирано и еластично тело со долги нозе. Очите им се во форма на бадем како и на нивните ориентални предци. Тие се големи, доста разделени едно од друго, и најчесто се зелени по боја, но може да се јават и сини или разнобојни (т.е. едно сини и едно зелено). Ушите се крзнени, а опашката е долга и бујна.

Крзното на ангора мачките е со средна должина, густо, мазно и свиленкасто. Тоа не е сосем израснато се додека мачката не созрее целосно. Откако мачката ќе созрее, крзното ќе се згусне, ќе стане малку брановдино и ќе оформи густа грива на брадата, вратот и стомакот со што целосно ќе го прикрие добро избалансираното и мускулесто тело. Немаат внатрешен волнен слој на крзното. Бојата на крзното може да биде еднобојно во било која боја, во шара како оклопот на желката или во сиви (зачадени) варијанти на шари, но не треба да биде двобојно или во colourpoint шарата (како хималајксата или сијамската мачка).

Негата за крзното е релативно лесна. Доволно е редовно четкање и чешлање.

Ангора мачките се итри, паметни, дружељубиви, живи, љубезни, активни, љубезни и потребно им е друштво.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено