milenicinja.mk » Раси на мачки » Антиподска

Антиподска

  • Категорија: Категорија 3 - (Кратковлакнести и Сомалиски)
  • Други имиња: Antipodean
  • Крзно: еднобојни, двобојни, нијансирани и шарени; најчести варијанти се: еднобојна црна, црвено-бела, кафена класична tabby шара, tortie
  • Земја на потекло: Нов Зеланд и Австралија (1990)
  • Форум за Антиподска

Земја на потекло - историјат

Скоро сите рани раси на мачки имаат регионални или национални имиња. Во 20тиот век, сепак, вниманието се свртело кон создавање на раси со различни карактеристики, па расите почнале да се прочистуваат од нациналните видови.

Една од најдоцните раси која еволуирала од класата на домашни мачиња е токму расата Antipodean. Најпрво биле наречени новозеландски мачки со кратко крзно (New Zealand Shorthair), но подоцна името било променето за да се истакне работата на австралиските одгледувачи, а воедно и да им дадат поголема привлечност. Се верува дека предците на овие мачки пристигнале во регионот со Европејците. Никој не е сигурен кога точно тоа се случило, но најверојатно околку средината на XVIII век. Изминатите векови допринеле да се размножат генерации на мачки и истите да развијат нивни посебни карактеристики.

Општ опис

Antipodean се раса на мачки кои се умерени, мускулести, со среден раст и клинеста глава. Тие се исто така и весели, интелигентни и независни.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено