milenicinja.mk » Раси на мачки » Азиска Зачадена

Азиска зачадена

Општ опис

Азиската „зачадена“ мачка, како што и нејзиното име кажува, е зачадената или затемнетата варијанта од азиската група мачки. Секое влакно од крзното е сребрено, додека врвот е потемно обоен. Може да се појават и шарнеикави делови на крзното, додека рилката или лиецто пак понекогаш може да имаат шарени делови кои се познати како кловновски белези (clown marks) кои се состојат од темни линии како брчки на челото и кругови околу очите како очила. По боја крзното може да биде: црно, сино, чоколадно, лилаво, црвено, карамел, кајсија, крем, шарени како оклопот на желката (т.е. tortoiseshell) во црна, сина, чоколадна, лилава и карамел варијанта, како и варијанти на овие бои во шара во која што е крзното на бурманската мачка, при што сите крзна се со сребрено-бела основа.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено