milenicinja.mk » Раси на мачки » Балинезиска Мачка

Балинезиска мачка

  • Категорија: Категорија 2 - (Долговлакнести)
  • Други имиња: Balinese (Javanese) cat / Long-haired Siamese cat
  • Грижа: Редовно четкајте ги и чешлајте ги нежно и внимателно.
  • Темперамент: паметна е, жива, дружељубива, верна и љубезна
  • Земја на потекло: Америка
  • Форум за Балинезиска мачка

Земја на потекло - историјат

Замислете си сијамска мачка со долго и свиленкасто крзно и густа и бујна опашка. Така изгледа балинезиската мачка. Ги има истите сафирски очи и големите и истакнати уши како и сијамската мачка, и крзното е во истите варијанти на бои како и крзното на сијамската. Како и да е, балинезиската или хавајската као упте ја нарекуваат во некои предели од САД, е нешто потивка и посмирена од сијамската мачка. Името најверојатно се добило како инспирација од грациозното движење на мачката кое потсетува на индонезиски танчар. Предците на балинезиската мачка се со сигурност сијамските мачки. Најверојатно во периодот од 100 години на размножување на сијамски мачки, рецесиниот ген за долго крзно се вовлекол повторно, па во 1940 години почнале да се појавуваат и сијмаски мачиња со долго крзно во леглата на чистокрвните сијамски мачки. Некој калигорниски одлгедувач решил да ја искористи оваа појава и во 1950 години ја развил ваквата раса со педигре. Во Англија и Европа новата раса била претставена во 1970 години.

Општ опис

Балинезиската мачка е со среден раст, но со долги нозе и еластична. Главата и е изразито клинестаи долго и право носе (како кај сијамската). Рилката го зафаќа целото лице, целосно е во потемна боја и се поврзува со ушите со траги во потемна боја (ова не постои кај малите мачиња). Очите се во форма на бадем, закосени, во светло сина сјајна боја, будни и одаваат паметен израз.

Крзното на балинезиската мачка е нешто пократко од другите мачки кои спажаат во 2 група на мачки со средна должина на крзно. Крзното е мазно, свиланкасто и лежи припиено за телото. Нема внатрешен слој. Бојата на крзното треба да е бела или кремава во поголем процент на телото, а потемно на главата, нозете и опашката. Шарата и крзното се исти како кај сијамската и признати се истите бои кои се признати и за крзното на сијамската мачка (т.е. кафеаво-сива, чоколадна, лилава, црвена, кремаста, шареникава во вообичаената шара или во шарата како оклопот на желката и сл.)

Негата за крзното е релативно лесна. Редовно четкајте ги и чешлајте ги нежно и внимателно.

Според карактерот балинезиската мачка е нешто потивка од сијмаската мачка. Сепак, паметна е, жива, дружељубива, верна и љубезна, а може да биде и резервирана затоа што сака да одмара и ужива во удобност.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено