milenicinja.mk » Раси на мачки » Шарена Персиска Мачка

Шарена персиска мачка

 • Категорија: Категорија 1 - (Егзотични и Персиски)
 • Други имиња: Tabby persian cat
 • Крзно: густо, дебело и свиленкасто, најчесто со пократко влакно од останатите видови од оваа раса
 • Очи: 1. Кафените и црвените: бакарни или портокалови
  2. Сребрените: зелени или во боја на лешник
 • Други карактеристики: 1. Кафените: носе во боја на цигла и кафени или црни шепи
  2. Црвените: темно розови носе и шепи
  3. Сребрените: носе во боја на цигла со црна линија однадвор и црни шепи
 • Грижа: секојдневно, напорно и темелено, посебната нега ја нагласува шарата
 • Темперамент: кроток
 • Форум за Шарена персиска мачка

Општ опис

Доколку овој вид на персиски мачиња биле тимарени на оној претерано тапиран стил кој бил приеменет кај другите варијанти, нивната богата шара би била исчезната. Иако густото крзно е важно, тимарењето на овој подвид мора да биде посмирено.
Карактеристичната шара на ваквиот вид мачки вклучува неколку шарени белези како трикратни линии кои одат по должината на грбот, во облик на пеперутка над рамената и во облик на острига или спирала од страните. Нозете и опашката треба да имаат еднакво распоредени црни прстени, а стомакот е со точки.
Познати се варијанти со стомаче исшарано со точки, риги или криви линии, иако во Америка с е признаени само оние со округли шари. Вообичаени бои на овој вид мачки се кафена, црвена и сребрена, иако постојат и други како кремаста, лилава или месо боја.
Кафената Tabby мачка има темно кафено крзно со црни шари. Ваквата варијанта и била особено драга на Франсис Симпсон, еден од главните одгледувачи на цината персиска мачка во 1800тите. Една од овие првокласни мачки е предецот на повеќето вакви кафени шарени мачиња.
Црвените Tabby мачки со нивното крзно во јака црвено-портокалова боја и исто такви очи е најомилениот вид.
Постојат и сребрени Tabby мачки, кои долго време биле тема на дискусија за тоа која е правилната боја на очи на ваквата мачка со педигре.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено