milenicinja.mk » Раси на мачки » Тифани Мачка

Тифани мачка

  • Категорија: Категорија 2 - (Долговлакнести)
  • Други имиња: Tiffanie / Tiffany / Asian Semi-longhaired cat
  • Крзно: мекано и свиленкасто со очигледен набор и бујна опашка.
  • Грижа: Доволно е редовно четкање со мека четка.
  • Темперамент: стабилни, горделиви, но и љубопитни и друштвени.
  • Земја на потекло: Англија
  • Форум за Тифани мачка

Земја на потекло - историјат

Тифани мачката е варијанта со средно долго крзно од азиската група на мачки со кратко крзно. Расата била развиена во Анлија во 1980 години. Во процесот за развој на оваа раса, најголемо влијание допринеле бурмила мачките (Burmilla cats) со повремено учество на бурманските мачки за зајакнување на видот. Резултат кој се добил е оваа Тифани мачка која денес може да се најде во сите бои и шари на крзно кои ги имаат азиските и бурманските раси на мачки.

Општ опис

Тифани мачките може да се најдат во сите бои и шари на крзно кои ги имаат азиските и бурманските раси на мачки. Тие се мачки сос реден раст. Женките се најчесто помали од мажјаците од оваа раса. Тие се исклучително грациозни. Ушите им се поставени на голема раздалеченост, малку закосени нанапред и прилично големи во однос на главата и често може да бидат со прамени крзно и одвнатре. Главата е заоблена на врвот и се стеснува благо надолу со образите кои наликуваат на крилја на пеперутка, па се до цврстата брада. Ошите се закосени и златни или зелени по боја. Зелените очи се почести кај Тифани мачките со сиви варијанти на крзно, а златните очи кај оние со еднобојно крзно.

Крзното на Тифани мачките е мекано и свиленкасто со очигледен набор и бујна опашка. Бојата на крзното може да биде еднобојна или шареникава. Еднобојното крзно може да биде: црно, синао, чоколадно, црвено, кремаво или портокалово. Шарените крзна се во шарите tabby или tortoiseshell (шара како оклопот на желката) и може да бидат варијанта на сива, црна, кремаста или сина боја. Tabby шарата кај Тифани мачките со средна должина на крзното е помалку нагласена од онаа кај азиската еквивалентна раса со кратко крзно.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено