milenicinja.mk » Раси на мачки » Персиска Мачка (Златна)

Персиска мачка (Златна)

  • Категорија: Категорија 1 - (Егзотични и Персиски)
  • Други имиња: Golden persian cat
  • Крзно: густо и силенкасто
  • Очи: смарагдни или сино-зелени со кафени или црни оквири околу
  • Други карактеристики: носе во црвена боја како цигла исцртано одоколу во кафена или црна боја, шепите се црни или кафени
  • Грижа: многу напорно, темелно, потребна е секојдневна грижа
  • Темперамент: кроток, но често пожива од другите видови од оваа раса
  • Форум за Персиска мачка (Златна)

Општ опис

Се верува дека е можно златните мачки да се појавиле како младенчиња од размножувањето на чинчилата во 1920тите. Како и да е, денешната ваква сорта била одредена по голем извоз на чинчила мачки од Америка во Англија во 1970тите, како и извоз на чистокрвни американски видови во Нов Зеланд. Крзното на грбот, слабината, главата и опашката мора да има внатрешен слој на црни или кафени влакна за да се добие златестиот изглед. Крзното во боја на кајсија се затемнува постепено во златна боја. Брадата, прамените до ушите, стомакот и градите треба да се во побледа нијанса на боја на кајсија. Затемнувањето на бојата на влакното може да е потемно од она кај чинчилата и затемнувањето на опашката може да е појако отколку на телото. Нозете може да се нијансирани, но делот од шепата до петата треба да е кафена или црна. Малите мачиња од оваа сорта може да имаат и шарена или сивкаста боја како основна боја на крзното.

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено