milenicinja.mk » Новости » Еве како да им помогнете на мачките да преживеат во зима

Еве како да им помогнете на мачките да преживеат во зима

Објавено: 27/Dec/2019 во 19:10

Еве како да им помогнете на мачките да преживеат во зима
Помош за мачките за време на ниските температури е приори,тет за сите оние кoи имаат големо срце. Додека температурите паѓаат и под нула, не можеме а да не помислиме како им е на сите оние животинчиња кои се оставени надвор и улицата им е единствениот дом. 

На многу напуштени мачки кои се во просек по чувствителни на ладно од кучињата, им е потребна само мала помош од наша страна. 

На мачките за време на зима можеме да им помогнеме на неколку начини, а сигурни сме дека барем еден за нив ќе има огромно значење. 

Прва и најозбилна помош секако е вдомувањето, се разбира доколку за тоа имате услови. 

Доколку немате услови, можете да ја внесете мачката во својот дом на една ноќ. За тоа можете да го искористите подрумот, собата која не ја користите или гаража – се помага. 

Редовно обезбедете ги мачките со свежа вода. Можете да додадете и нала количина шеќер за да ја зголемите температурата да не дојде до мрзнење. 

Храна. Секако. Во период на зима мачките губат повеќе енергија и телесна маса, а во тој период треба да го загреат своето тело. Направете мало засолниште за чинија и во неа ставете храна која би помогнала мачките да бидат сити. 

Направете засолниште за мачката. Поставете хоризонтално лимено парче со што ќе го спречите дождот или снегот да паѓа дирекно врз телото на животното. Доколку имате повеќе слободно време, изработете соодветна куќичка за мачките за која ќе ви бидат особено благодарни. 

Следете го примерот на некои поединци кои на сите начини се обидуваат да обезбедат сигурност на напуштените животни.  

Сите овие предлози добро ќе им дојдат и на напуштените кучиња, па спроведете ги.

Сите се еднакви на улиците, поради тоа обидете се да им помогнете на сите живи суштества.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено