milenicinja.mk » Новости » Секоја нова година умираат илјадници животни од петарди

Секоја нова година умираат илјадници животни од петарди

Објавено: 31/Dec/2019 во 16:28

Секоја нова година умираат илјадници животни од петарди
Денеска е последниот ден од 2019 година. Сите се надеваме дека ќе имаме уште повеќе успех и дека 2020 година ќе ни биде многу поубава. Оваа вечер многумина ќе ја прослават со некои од лошите начини кои им штетат на децата, старите, но и на возрасните. 

Секоја година од петарди, поточно од срцев удар и страв за време на пукање на пиротехничките средства, во Македонија умираат илјадници животни. 

Можеби текстот е монотон бидејќи секоја година се повторува, но ништо не се подобрува. Поради тоа повторно апелираме вечерва да сите да славиме и да се веселиме, но без петарди.  

Декември – месец кој треба да биде еден од највеселите. Но она што нас не радува, им претставува опасност на животните. Од пукање на петарди, огномет... нема миленик кој не почнва да се тресе на овој звук. 

Како да им помогнете? Еден од универзалните совети е да се одбегнва вечерно шетање, особено шетање за време кој знаете дека има пукање по улица. Извршете долга прошетка наутро или попладне. 

Доколку вашето куче живее во двор, би било добро доколку за оваа ноќ му ги отворите вратите на вашиот дом. Стравот кој ќе го почувствува доколку петарда падне во негова близина веројатно е неизмерна. 

Имајте убава вечер и одбегнувајте ги петардите и другите пиротехнички средства.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено