milenicinja.mk » Новости » Митови за домашните миленици во кои не треба да верувате

Митови за домашните миленици во кои не треба да верувате

Објавено: 23/Jan/2020 во 18:21

Митови за домашните миленици во кои не треба да верувате
Помеѓу сопствениците на домашни миленици често кружат разновидни неточни информации за нивното здравје и нега. За да ги разјасниме некои работи, погледнете го списокот на неколку од најчестите погрешни мислења за домашните миленици и што всушност е точно. 

Превенција од паразити не е неопходна во текот на целата година 

Некои паразити како што се глистите, можат да го загрозат животното во текот на целата година, поради тоа неопходно е континуирана и ефикасна превенција. Во последните години забележан е раст на убоди од крлежи во период на зимата, како и појава на болви. Поради тоа важно е својот миленик да го заштитите од паразити во текот на целата година. 

Стерилизација го смирува животното 

Кастрација на кучето мажјак во ран приод ќе го намали непријатното однесување како скокање и одбележување на територијата со мокраќа. Сепак стерилизацијата на животното може да има повеќе наменска корист по здравјето на миленикот како што е заштита од рак на тестиси, простата или матка кај женките. 

Мачките со мокраќа ја одбележуваат својата територија 

Иако мачките често ја користат урината за да ја одбележат својата територија, мокрењето надвор од кутијата со песок може да биде сериозен здравствен симптом за инфекција на уринарниот тракт, камен во меурот или дијабетес. Понекогаш ваквото однесување може да биде знак дека вашата мачка пати од анксиозност. Доколку забележите некое невообичаено однесување при мокрење на мачката, веднаш однесете ја на преглед кај ветеринар. 

На милениците не треба да им се мијат забите 

Доколку на животните не им се мијат забите редовно може да дојде до сериозни болести како и до намалување на општиот квалитет на животот на миленикот. 

Единствен начин да покажете љубов кон миленикот е преку храна 

Знаеме дека е тешко да останеме рамнодушни на нивниот поглед додека бараат храна. Но, премногу храна може да му наштети на организмот. Здебелувањето може да доведе до проблеми со кожата, коските, срцето, црнит дроб како и до артритис. Посоветувате се со вашиот ветеринар за тоа колку храна е доволна за вашиот миленик. И секако, ако сакате да покажете малку љубов на својот крзнен пријател, поминете квалитетно време во игра со него.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено