milenicinja.mk » Новости » Прошетката е повеќе од вршење на физиолошките потреби

Прошетката е повеќе од вршење на физиолошките потреби

Објавено: 06/Feb/2020 во 17:25

Прошетката е повеќе од вршење на физиолошките потреби
Ингрид Њукирк, претседател на ПЕТА, смета дека некои сопственици несвесно прават грешки при изведување на крзнениот пријател на прошетка. 

Таа смета дека сопствениците треба да поминат повеќе време надвор со своето куче, но и кучето да биде во правилна опрема кога се изведува. Исто така таа смета дека не треба да го брзате миленикот кога ќе излезете надвор. Кучето треба да мириса и да ја истражува околината колку што е можно повеќе бидејќи на тој начин осознава што се случило во негово опкружување, се запознава со нови животни и ги дознава сите „кучешки вести“. 

Кучињата не сакаат целиот ден да бидат затворени во соба, туку сакаат да прошетаат, да истражуваат и да осознаваат што се случило. За нив тоа е повеќе од обврска да извршат физиолошка потреба - за нив тоа е цел излет, екскурзија. 

Исто така таа додава дека добро би било ако сопственикот посвои најмалку 2 кучиња за да можат да си прават друштво кога вие не сте дома. 

На кучињата им е потребно најмалку 30 минути активност во текот на денот, додека за мало куче се препорачуваат 5 минути по месец. 

Поради тоа оделите време за својот најдобар пријател бидејќи љубовта и благодарноста која е ви ја возвратат е неизмерна.


Коментари

Најава






Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено