milenicinja.mk » Новости » Еве како благите работи влијаат врз кучињата

Еве како благите работи влијаат врз кучињата

Објавено: 07/Feb/2020 во 17:53

Еве како благите работи влијаат врз кучињата
Хемиската супстанција која се наоѓа во слатките се многу опасни за кучињата, а чоколадата со висока концентрација на какао е посебно токсична. Прочитајте која количина на нашите омилени слатки е доволна да предизвика труење кај кучињата. 

Темна чоколада

Она што е здраво за нас, не е и за кучињата. Така чоколадите кои содржат висок процент какао се најопасни за кучињата. Темното чоколадо е добар пример за тоа. Организмот на кучето не е во состојба да ја поднесе оваа состојка а истата особено делува и на бубрезите. Поради тоа кучињата кои ќе изедат чоколадо доживуваат напади, тресење и повраќање. 

Чоколадо за готвење 

Околу шест грама чоколада по килограм телесна маса може да биде смртоносна. Две коцки од чоколадата за готвење може да го доведат кучето од 10 килограми до труење, а кај малите кучиња опасно делува и една коцка. 

Какао 

Околу 17 грама какао по килограм телесна маса кај кучето можат да бидат штетни. Тоа значи дека куче од десет килограми може да се отруе доколку изеде 15 грама слатко какао. 

Бела чоколада 

Белата чоколада не е толку опасна како темата. Овој вид чоколадо се прави од путер кој не содржи иста опасна количина, па со тоа и не е толку токсична. За да дојде до труење потребна е многу голема количина. Но, мастите и шеќерот кои се содржани во оваа чоколада во голема количина можат да бидат штетни за панкреасот кај кучето. 

Без разлика на тежината на кучето, чоколадото не треба да биде дел од неговата исхрана. 

Следните празнични денови вообичаено ги комбинираме со голем број разновидни слатки. Внимаате, нашето задоволство може да биде нивна закана. Држете ги слатките подалеку од милениците. А доколку забележите некои симптоми при труење од чоколадо, побарајте го својот ветеринар.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено