milenicinja.mk » Новости » Еве како да ја пресметате интелигенцијата на своето куче

Еве како да ја пресметате интелигенцијата на своето куче

Објавено: 10/Feb/2020 во 21:09

Еве како да ја пресметате интелигенцијата на своето куче
Денес ви предлагаме како да го измерите коефициентот на интелигенција кај вашиот миленик. Ви предлагаме три едноставни тестови со кои можете да го израчунате неговото IQ. Доколку збирот од тестот е 9, тогаш тој е одличен. Ако добие 6 – 8 интелигентен е на средно ниво, помеѓу 4 – 5 бодови е просечен, а ако има помалку од 3 тогаш е само многу сладок. 

Сите кучиња имаат три видови интелигенција – подготвеност за работа и послушност, негони и приспособливост. Сепак, не го сфаќајте тестот премногу сериозно бидејќи пред се е наменет за забава и игра. 

Подготвеноста за работа и послушност во некои случаи е предодредена и од самата раса на куче, така што во овој случај некои кучиња од самото раѓање имаат некоја одредена предиспозиција. Тестирањата потврдиле дека пудлица, германски овчар и златен ретривер имаат многу развиена интелигенција за учење нови наредби. 

Проверете ја интелигенцијата со следниве три едноставни вежби. 

Замотајте малку од омилената храна во парче хартија. Доколку со шепите го одмота, дадете му 3 поени. Доколку ги користи и устата паралелно со шепи дадете му 2 поени. Но, доколку не може да ја отстрани хартијата туку само се игра, дадете му 1 поен. 

Ова е тест за решавање на проблеми. 

Префрлете крпа околу главата на кучето. Доколку се извлече за помалку од 15 секунди дадете му 3 поени, доколку му требаат 15-30 тогаш 2 поени. А доколку му требаат повеќе од 30 секунди, дадете му 1 поен. 

Ова е тест за планирање и решавање проблеми 

Ставете парче од омилената храна или играчка под една од три корпи пред негови очи. Доколку тргне веднаш кон корпата под која се наоѓа скриениот предмет, дадете му 3 поени. Ако ја пронајде со вториот обид, 2 поени. За промашување 1 поен. 

Овој тест го мери памтењето


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено