milenicinja.mk » Новости » Неверојатно куче – спаси повеќе од 100 коали

Неверојатно куче – спаси повеќе од 100 коали

Објавено: 13/May/2020 во 15:30

Неверојатно куче – спаси повеќе од 100 коали
Кучето Беар за време на големиот пожар во Австралија помогнало да се спасат повеќе од 100 коали. Безценето е да се бараат болни, повредени, дехидрирани и прегладнати коали кои се пронашле во опасност од огнената стихија. Но, ова куче и самото немало убав живот. 

Станува збор за мешанецот бордер кој поради своето хиперактивно однесување бил исфрлен од станот на сопствениците. По огласот на организацијата која ги чува коалите во кој било наведено дека барале активно куче, Беар добил нова животна можност. „Браваме куче кое не е мирно, она кое никако не може да се вклопи во регуларниот опис за домашен миленик“ – додал Др. Роман Кристеску од Универзитетот Саншајн Коуст. 

Се она што порано се сметало како недостаток за домашен миленик, сега се покажало како голема предност. Од непосакувано куче, Беар станал вистински херој.  

- Тој едноставно нема кочница за да се исклучи, додал др. Роман. Беар е обучен да ја препознава миризбата на крзното на коалите и носи чевли кои го штитат од повреда и топлина. Никогаш не лае кога ќе пронајде коала за да не ја исплаши. Кога ќе ја пронајде, трча до дрвото и легнува пред него чекајќи некој од надлежните да го препознае знакот. 

Некои од коалите кои се спасени благодарение на Беар биле во многу тешка состојба. За среќа, Беар сега има свој нов дом. 

- Мило ми е што Беар сега го пронајде својот дом, додал др. Роман. Ете колку малку е потребно од непосакувано куче да се стане јунак. Браво за Беар.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено