milenicinja.mk » Новости » Кучињата сочувствуваат со своите сопственици

Кучињата сочувствуваат со своите сопственици

Објавено: 13/May/2020 во 15:49

Кучињата сочувствуваат со своите сопственици
Сопствениците се толку многу емотивно поврзани со кучињата што нивното расположение се пренесува еден на друг, покажуваат истражувањата проведени во шведскиот универзитет Линкопинг. 

Се покажало дека нивното на хормонот на стрес се судира кај сопственикот и кај кучето. Тоа значи дека ако сопственикот е по стрес, и кучето така се чувствува. Исто така се докажало дека кучињата на кои сопствениците не се под стрес, се многу послушни и подготвени за соработка. 

Лицата кои патат од анксиознос и се изложени на паника, често имаат немирни, плашливи и расеани кучиња. Научниците тврдат дека кучињата значително ја покажуваат психолошката ситуација на сопственикот. 

Истражувањето покажало уште една занимливост. Ако кучето не е социјализирано или покажува агресивност кон други кучиња или луѓе, тоа значи дека неговиот сопственик не работи со него, а веројатно не се грижи ни самиот себе на соодветен начин. 

Кучето, како и било кој друг домашен миленик, не е моден додаток, играчка или статусен симбол, туку суштество за кое мораме постојано да се грижиме, што е и по прописи и закони. Задолжување за секој сопственик да го чува кучето здраво, негувано и вакцинирано. На никаков начин не треба да му го загрозува здравјето и мирот. Тоа подразбира и дека вашето куче не треба да и смета на околината со своето лаење или завивање. 

Исто така не смее да ги валка јавните површини, ниту да ја загрозува сигурноста на соседите и минувачите. Дружењето со кучето може да биде лек за душа и тело, но не може да служи за лекување на комплекси и искажување на сила.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено