milenicinja.mk » Новости » Поларни кучиња на топлото време

Поларни кучиња на топлото време

Објавено: 18/Jun/2020 во 15:00

Поларни кучиња на топлото време
Овој јуни неочекувано е дождлив, но врелите летни денови се пред нас. Не е сосема точно дека хаските, аљаски маламут, сибирски самојад и други слични на нив, ги доживуваат високите температури како пекол. Поголемиот дел од поларните раси на кучиња кои живеат во наши краеви во основа се адаптирани на континенталната клима и со летните горештини сосема успешно се борат. Тоа не значи дека во тек на лето не треба да им обрнеме посебно внимание и разладување. 

Сопственици кои во домот имаат поларно куче се сложуваат дека зимата им е во гените, но и дека сосема добро излагаат на крај со горештините. Всушност, и никој не се сомнева дека топлината не е идеална средина и дека тие во истата уживаат. 

Поларни кучиња на прошетка 

При престој надвор на топло време кучињата имаат навика да копаат бездни, да ги бараат влажните места, како и да бираат дебела ладовинка за да здивнат. Во најтоплиот дел од денот претежно се мрзеливи и ги фаќа дремка, за да можат вечерта или кога температурата кога ќе се намали да бидат подготвени за акција на отворено. Кога станува збор за активни кучиња кои имаат потреба од километарски прошетки, вистинско време за излегување надвор е рено наутро. Така однесувањето на вашето куче во тоа време нема да се разликува по ништо во однос на другиот период од годината. 

Куче и топлина 

Научниците не наоѓаат големи разлики во искуствата кои ги претрпуваат поларните кучиња во летниот период во однос на другите раси. Нивните совети се исти за сите раси, одбегнување на прошетки во период на најголемите горештини, како и обезбедување на поголема количина свежа вода за пиење која мора постојано да е пред очите на миленикот. Бидејќи станува збор за кучиња кои се со висока интелигенција, не треба да имаме никакво сомнение дека тие ќе изнајдат начин да се разладат и освежат, без разлика колку временските прилики и да бидат непријатни. Поголемиот дел од милениците во летните денови сакаат да се освежат со вода, па малите капења и туширања нема да се на одмет. 

Исхрана на кучињата во период на лето 

Помеѓу најважните совети за летните денови се и препораките врзани за исхрана. Најголема препорака е да се обидете да им пронајдете вистинска количина и тајминг за хранење. Немојте да се зачудите ако вашата хаска или маламут сам со денови се определи на диета и ги проретчува оброците. Поларните кучиња најчесто не се склони кон постојано јадење и сами знаат да проценат која количина на храна им е потребна.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено