milenicinja.mk » Новости » Секоја петта личност преферира куче отколку врска

Секоја петта личност преферира куче отколку врска

Објавено: 23/Jun/2020 во 14:46

Секоја петта личност преферира куче отколку врска
Истражување на британската организација The Kennel Club, посветена на грижа за кучиња, покажала дека секоја петта личност преферира да има куче отколку да биде во врска. Речиси половина од испитаниците потврдиле дека се поприврзани за своето куче бидејќи тие се поверни од луѓето. 

 Бил Ламберт, претседател на организацијата, истакнал дека е во пораст бројот на луѓето кои преферираат да го делат својот живот со четириножен пријател отколку со партнер – човек. 

 Тој објаснува дека кучињата на својот сопственик му даваат да се ослободи од проблемите кои го мачат во секојдневниот живот. Шетањето со куче по свеж воздух или мазење на креветот се многу погодни моменти за подигање на психолошката точка на гледање. 

 Кучињата можат да имаат голем слух, да му помогнат на сопственикот да се избори со стрес и играат многу значајна улога во подобрување на неговата здравствена и физичка ситуација – вели Ламберт. 

 Истражувањето исто така покажува дека кучињата се од голема корост и за оние кои бараат љубов. Повеќе од 5% од испитаниците откриле дека се повикани на состанок токму додека го шетале своето куче. Како најпримамливи кучиња се покажале бигал, шпанел, германски овчар... Сопствениците на златен ретривер исто така се дел од оваа група. Ламберт смета дека ова сознание не е недокажано, со оглед на фактот дека кучињата се совршени за дружба. 

 Најчесто љубовта кон кучињата се поврзува со добрите луѓе – смета тој.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено