milenicinja.mk » Новости » Зошто кучињата длабоко се врзуваат за едно лице

Зошто кучињата длабоко се врзуваат за едно лице

Објавено: 23/Jun/2020 во 15:10

Зошто кучињата длабоко се врзуваат за едно лице
Кучињата не гледаат во очи за да поврзат контакт со нас. Истото го правиме и ние кога сакаме да се поврземе со друг човек. Кучињата се социјални суштества и не можат да живеат без друштво. 

Покрај многуте луѓе кои кучето ги има во животот, тој одбира една личност на која ќе и даде најмногу љубов и внимание. Оваа поврзаност им е многу важна на кучињата, а тоа го докажува и степенот за љубомора која омилената личност игра со друго животно. 

Постојано поминува време со својот сопственик 

Кога ќе му дозволите на кучето да спие со вас во кревет, кога го дресирате, се грижите за него и поминувате повеќе време, тогаш формирате јака врска помеѓу вас. Било која позитивна активност со вашиот крзнен пријател помага во растење на неговата љубов кон вас. 

Мазењето, шетањето и масажа помагаат вашето куче да научи да слуша и да се навикне во секое време да биде покрај вас. 

Чувствуваат наклонетост кон својот сопственик 

Ако живее во големо семејство, вашето куче може да има неколку омилени лица, сепак, најголема поврзаност ќе има со лицето кое најмногу се грижи за него. Ако му ја наполните чинијата со храна или секое утро го водите на прошетка, кучето тоа ќе го забележи и ќе има посебна емоција кон вас, многу е едноставно – колку повеќе давате, толку повеќе ќе добиете. 

Кучето го следа својот сопственик како извор на позитивност 

Kучињата често креираат позитивна асоцијација на луѓето кои го опкружуваат. Ако на своето куче му понудите пријатни работи, вкусни грицки и забавни играчки, асоцијацијата ќе биде формирана во моментот. Ако сакате кучето да ви биде приврзано, направете го среќно. 

Карактерот на сопственикот и кучето се совпаѓаат 

Како што луѓето можат да одберат некој чиј карактер му одговара, истото е и со многу кучиња. Ако обрнете внимание на кучињата и на нивните сопственици, ќе забележите дека тие во најголем случај личат еден на друг. Енергични кучиња преферираат активни луѓе, додека смирените и мрзеливите кучиња со задоволство поминуваат време со опуштените сопственици.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено