milenicinja.mk » Новости » Неколку факти за мустаќите на мачињата

Неколку факти за мустаќите на мачињата

Објавено: 24/Jun/2020 во 15:46

Неколку факти за мустаќите на мачињата
Многу се симпатични и на прв поглед, но и кога ќе дознаете дека мустаќите се најдобар аларм за сетила, комуникација и координација, ќе можете слободно да кажете дека не се само симпатични – туку се фантастични. 

Можеби не сте знаеле, но мустаќите им кажуваат каде да одат, дали можат да поминат преку некој простор, а исто така тие покажуваат колку е расположена таа. 

Ние пронајдовме неколку интересни факти за нивните мустаќи. 

Мустаќите на мачките се многу чувствителни 

Коренот на мустаќите, во однос на станатите влакна по телото, е сместен значително длабоко во кожата, а пределот околу нив е рожница на крвни завршетоци и крвни садови, поради што овој дел од главата им е значително чувствителен и сензитивни, така мачките можат да ја почувствуваат и најмалата промена. Поради тоа не би требало да им ги допирате бидејќи така можете да им предизвикате болка. 

Мустаќите не се само околу носот 

Мачките имаат од 8 до 12 мустаќи од свете страни на носот, но имаат и кратки мустаќи над очите, на брадата, како и на задниот дел од предните нозе. 

Мустаќи и навигација 

Мустаќите најчесто се долги онолку колку е самата мачка широка, и така самата може да определи дали може да помине во некој тесен простор или не. 

Мустаќите и покажуваат каде е пленот 

Мачките се далекуводи, што значи дека не го гледаат баш најдобро она што им е во близина. Поради тоа за време на лов имаат потреба да почувствуваат дека пленот им е доволно блиску. Токму мустаќите и кажуваат на мачката кога е време за напад. 

Никогаш не ги кратете мустажите 

И ако некогаш на мачката може да и отпадне некое влакно, никогаш не смеете да и ги кратите, ако тоа го направите, вашата мачка ќе биде дезориентирана, може да добие вртоглавица и ќе биде збунета. Мачка без мустаќи или со скратени влакненца потсетува на човек со превез околу очите и пуштен да оди. 

Мустаќите ја менуваат бојата 

Како мачките остаруваат, така мустаќите им побелуваат, исто како и кај луѓето. Немојте да се изненадите ако вашата стара, црна мачка која имала особено црно крзно, одеднаш добие бели мустаќи.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено