milenicinja.mk » Новости » Како вашата мачка да биде најсреќна?

Како вашата мачка да биде најсреќна?

Објавено: 25/Jun/2020 во 15:08

Како вашата мачка да биде најсреќна?
Ако размислувате за тос на вашата мачка да и понудите внимание, да и угодите и да ја усреќите, а не сте сигурни на кој начин да го направите тиа, на помош ви стојат научниците. Еве како да ја направите вашата мачка најсреќна без да потрошите голема количина на пари, без премногу размислување и потрошено време. 

Работата е всушност многу едноставно. Би требало подобро да ја запознаете мачката, да сфатиме што е она што најмногу им одговара, што им е важно – и тогаш без мака да им го разубавиме животот. 

Чинија за храна и вода 

Разделете ги чиниите за храна и вода, бидејќи мачките не сакаат да пијат и јадат на исто место. Најдобро е чинијата за вода да биде од керамика, и истата да се менува најмалку еднаш во текот на денот за да биде свежа. 

Во чинијата секогаш треба да има достапна сува храна за да може мачката да јаде кога ќе посака. Секако, доколку вашата мачка е на посебен режим на исхрана, тогаш ова правило не важи. 

На мачката дадете и и мокра храна, бидејќи многу научници сметаат дека таа е значително поздрава од сувата. 

Тоалет за мачка 

Кога бирате сад за посип, одберете широка, но плитка. Многу садови се мали и длабоки, што можеби на вас ви изгледаат згодни, мачката има потреба од значително поголем простор за да се чувствува пријатно.  

Кога обирате песок, практикувајте истиот да биде без миризба бидејќи таквиот мачките најмногу го сакаат. Истиот чистете го редовно, и тоа најмалку двапати на ден. Песокот треба да биде сместен во скриен и мирен дел. 

Мачките обожаваат да се играат 

Секој ден најдете време за игра со својата мачка. Младите мачки се неуморни и енергични, па на нив треба да им посветиме повеќе внимание. Тие се најактивни наутро и во доцните часови. 

Сите мачки сакаат да се играат со коноп или со играчка во форма на глушец. Доколку не се играте доволно, таа може да стане апатична, нерасположена и депресивна. 

Ноктите на мачката се скапоцени и многу важни, и мора да ги острат, така што гребалка е задолжителна во домот. Тие гребат кога се задовлни и среќни.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено