milenicinja.mk » Новости » Жените повеќе ги симпатизираат мажите кои позираат со својата мачка

Жените повеќе ги симпатизираат мажите кои позираат со својата мачка

Објавено: 27/Jun/2020 во 13:57

Жените повеќе ги симпатизираат мажите кои позираат со својата мачка
Дали вие како жена, би излегле на кафе со маж кој на профилната слика позира со својата мачка? А дали вие како маж, би објавиле фотографија со својата миленичка? 

Една нова студија од Универзитетот во Колорадо покажала дека жените повеќе би прифатиле состанок со маж кој на социјалните мрежи има фотографија со својата мачка. 

Секако, веднаш се поставува прашање: зошто е тоа така? Авторите на оваа студија кажуваат дека мажите кои се фотографираат со мачка се сметаат помалку мажествени, невротични, отворени и прилагодливи, но не толку привлечни за состанок. 

Истражувачите на оваа студија ангажирале 708 жени на возраст од 18 до 24 години и им покажале фотографија од момчиња кои се сликани со и без мачка. Подоцна истите жени биле замолени да оценат неколку атрибути, вклучувајќи и мажественост. 

Како резултат од фотографијата со мачка добиле дека тие се помалку мажествени. Кога им ја покажале фотографијата од истиот маж без мачка, значителен број од жените го промениле мислењето и се изјасниле дека би размислиле за состанок со нив. 

Истражувачите сметаат дека овој однос доаѓа од културен стереотип за мажите со мачка и оние со куче, каде мажите со куче се гледаат како далеку повеќе мажествено.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено