milenicinja.mk » Новости » Дали ги штитите кучињата од сонце?

Дали ги штитите кучињата од сонце?

Објавено: 29/Jun/2020 во 14:54

Дали ги штитите кучињата од сонце?
Повеќе од половина од сопствениците во Велика Британија не ги штитат домашните миленици од сонце, открило новото истражување. Се покажало дека 51% од сопствениците на кучиња не ги штитат од сонце, а 33% тврдат дека тоа го праваат само понекогаш. 

Ова истражување е спроведено од компанијата Webbox со цел да провери дали луѓето ги почитувааат препораките на ветеринарите во период на сезоната на високи температури кои за животните можат да имаат големи последици. 

Крема со заштитен фактор за кучиња 

Сопствениците на кучиња на возраст од 25 до 34 години најчесто внимаваат на своите крзнени пријатели. Повеќе од 28% велат дека се грижат нивното куче да е заштитено од сонце. 

Кучињата и мачките се изложени на изгореници и рак на кожа, исто како и луѓето, а постои можност како едноставно да се заштитат од сонце и тоа само со неколку чекори – изјавил ветеринарот Хедер Венкат од Метро. Потребно е да се лимитира времето кое миленикот го поминува дирекно изложено на сонце и да им се обезбеди сенка. Доколку имаат кратки влакна, особено со бела боја, постојат поголеми можности од изгореници. Премачкајте го со заштитна крема за животни на носот и на делови од тело кои најмногу се изложено на сонце, како што е врвот на увото. 

Некои кучиња можат да ја лижат кремата поради што не е препорачливо да се користат кремите кои се наменети за луѓе. Таквите производи за нив можат да бидат отровни и да им го вознемират желудникот. 

Доктор Хедер Венкат истакнува дека најважно е да не се шишаат кучињата со долги влакна за време на лето. 

Од таа причина може да им биде уште потопло и со помалку заштита ќе бидат изложени на многу повеќе изгореници. Исто така, не го оставајте кучето само во автомобил бидејќи температурата во затворен простор за кратко време може да нарасне и да биде фатална.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено