milenicinja.mk » Новости » Казна од 10 години затвор за злоставување на животни во Грција

Казна од 10 години затвор за злоставување на животни во Грција

Објавено: 09/Nov/2020 во 14:47

Казна од 10 години затвор за злоставување на животни во Грција
Грчкиот парламент едногласно изгласал заостување на казната за злоставување на животните. Со новите измени на законот, злоставувањето на животно сега се карактеризира како тешко кривично дело а чинителите на ова недело можат да бидат казнети и со казна од 10 години затвор. 

Претходно ова недело се карактеризирало како помал прекршок со парична казна. Очигледно таквата казнена политика немала влијание на намалување на овие дела поради што државата решила да преврти нов лист. 

Минатиот месец на интернет и по медиумите во Грција се појавиле фотографии од маж на островот Крит кој кастрирал и обесил куче. Злосторникот бил казнет 30.000 евра. 

Благодарение на снимката која ја направил случаен минувач неодамна е фатен уште еден злосторник. Се работи за 54-годишен професор кој со нож го избодел кучето, а потоа со метална шипка го претепал. 

Министерот за земјоделство, Макис Вокис изјавил: „Грчкото друштво повеќе не може да ги прифати овие дела. Ова е одлична порака до парламентот од грчкото друштво“. 

Според новиот закон кој ги опфаќа (не)делата како што е труење, палење и осакатување на животните, злоставување и мачење, ќе бидат парично казнети од 5.000 до 15.000 евра и казна затвор од најмалку 1 година. 

Од јануари до јуни оваа година, Грчката полиција примила 2.664 пријави за разновиден облик на злоставување на животни од кои повеќето биле монструозни.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено