milenicinja.mk » Новости » Почина мачката Гли – симбол на Истанбул

Почина мачката Гли – симбол на Истанбул

Објавено: 11/Nov/2020 во 14:09

Почина мачката Гли – симбол на Истанбул
Мачката на Истанбул, Гли, која стана светски позната како симбол на Истанбул и Аја Софија, почина пред два дена.

Гли беше прекрасна европска краткодлака мачка со кралевски стил. Таа речиси 16 години живееше внатре во зодоните и беше една од омилените на сите посетители на Аја Софија. Информацијата дека Гли почина ја потврил и гувернерот на Истанбул, Али Јерликаја, кој во повеќе слитуации споделуваше фотографии од познатите истанбулски мачки. 

Многу сум тажен бидејќи Гли не напушти. Од 24 септември беше на лекување во ветеринарна амбуланта, но поради својата старост почина – напишал Јерликаја. 

Гли имала и свој инстаграм профил кој го водел Умут Бахцеци, туристички водич на Аја Софија додека се уште беше музеј.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено