milenicinja.mk » Новости » Кучињата имаат потреба од појака храна во ладните денови

Кучињата имаат потреба од појака храна во ладните денови

Објавено: 11/Nov/2020 во 15:06

Кучињата имаат потреба од појака храна во ладните денови
Кучињата се подготвуваат за зимски денови така што им се успорува метаболизмот, штедливо се трошат калории и се зајакнува крзното. 

Сенеска, кучињата претежно живеат во нашиот дом и прилагодувањето на зима не им е „тешко“ - може да дојде до зголемена телесна тежина, видејќи има малку енергетски потреби за време на зимските месеци. На тоа треба да се додаде и зимскиот начин на животот – помалку прошетка, повеќе одмарање, повеќе грицки... Поради тоа треба да се внимава на внесувањето на калории. Најпрво треба да се внимава за да се намали на грицки или истите да се заменат со полесни варијанти. Исто така треба за 10% да се намали дневната количина на храна. 

Но, во организмот на кучињата кои живеат во двор, надворешен бокс или објект или пак кај оние што идат на лов, им се случува метаболитички промени кои треба да се следат со промена во исхраната. Промената опфаќаат зголемени енергетски промени на организмот кои мора да ја одржуваат телеснара температура во зимски услови.  

Зимската храна би требало да биде квалитетна, со висок процент на протеини и висок процент на масти. Зголемените енергетски потреби за калории се резултат на трошењето на енергијата на воспоставување постојана телесна температура и одржување на густо и јако крзно. Густото крзно има заштитна улога за кучињата кои живеат на ниска температура. 

Зимските месеци често се суви, па може да дојде до дехидрација. Вода не смее да се остави во текот на денот бидејќи истата може да смрзне, туку треба повеќе пати во текот на денот да се менува. За активни кучиња со средна големина им е потребно од 360 до 720 милилитри вода во тек на денот.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено