milenicinja.mk » Новости » Кучињата знаат да ги читаат нашите невербални пораки

Кучињата знаат да ги читаат нашите невербални пораки

Објавено: 13/Nov/2020 во 14:03

Кучињата знаат да ги читаат нашите невербални пораки
Кучињата знаат да покажат љубов на најневеројатен начин. Сепак, кога емоциите ни се прејаки и кога се гушиме во солзи – често изгледаат како да не игнорираат. Зошто е тоа така? 

Едно истражување се обидело да го дешифрира односот помеѓу сопственикот и кучето и да ги објасни емоциите на четириножните пријатели кон нас. Кучињата секогаш сакаат да ни помогнат, но ако се премногу одземени со емоции можат да се блокираат и поради тоа ви изгледа како да не реагираат и ве игнорираат. 

Истражувањата на Емили Санфорд од Универзитетот „Јохнс Хопкинс“ направиле обид научно да го дефинираат односот сопственик – куче. 

Во тој експреимент учествувале 34 кучиња од разнична раса и нивните сопственици. Сопствениците биле поставени зад прозирни веати, затворени со магнети, а кучињата можеле да ги видат и да ги слушнат. Од луѓето барале да пеат песна или да плачат. Целта било да се добие увид во тоа која од овие две акции најмногу ги активира кучињата за да ги отворат вратите. И ако резултатите биле еднакви, времето на реакција кај сопственикот кој плаче било три пати побрза од кај сопственикот кој пее. Уште еден интересен факт кој излегол од истражувањето се однесува за кучињата кои не се помрднале од место. 

Нивото на стрес кај овие кучиња било многу поголемо од оние кои потрчале кој сопственикот. Тоа сугерира дека кучињата биле премногу вознемитени за да реагираат. 

Заклучокот е дека премногу емотивни кучиња не знаат како да ни помогнат и затоа не „игнорираат“ кога ни е тешко. 

Научниците тврдат дека кучињата научиле да ги читаат невербалните пораки кои ги праќаме кога бараме помош. 

„Сопствениците на кучиња знаат дека тие ги препознаваат нивните чувства, а нашите резултати тоа и го докажаа“, навеле истражувачите.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено