milenicinja.mk » Новости » Кучињата го одржуваат здраво нашето срце

Кучињата го одржуваат здраво нашето срце

Објавено: 16/Nov/2020 во 14:44

Кучињата го одржуваат здраво нашето срце
Истражувањата спроведени во Шведска откриле дека поседувањето куче може да го намали ризикот од несакани срцеви заболувања. 

Во истражувањето учествувале околу 4 милиони луѓе на возраст од 40 до 80 години.  

Претходно беше докажано дека сопствениците на куче не се депресивни и дека нивните миленици им помагаат доколку се одлучат да се изолираат од целиот свет. 

Како што покажува студијата, тоа всушност значи дека сопствениците на кучиња подобро реагираат на стрес, имаат повеќе визичка активност и значително ниско ниво на холестерол во организмот. 

Но, важно е и која раса на куче ќе ја одберете, а најмногу се препорачува златен ретривер или обичен мешанец. 

Една од жените која била учесничка во истражувањето тврди дека со нејзиното куче пешачела десетици километри секој ден се до неговата смрт.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено