milenicinja.mk » Новости » Човечки емоции кои ги изразуваат и кучињата

Човечки емоции кои ги изразуваат и кучињата

Објавено: 21/Nov/2020 во 12:35

Човечки емоции кои ги изразуваат и кучињата
Кучињата имаа способност да чувствуваат речиси исто што чувствуваат и луѓето. Тие можат да чувствуваат тага, среќа, страв, срамежливост... Интересно е тоа што нивните чувства се црно-бели, како што гледаат, така и чувствуваат. Еве неколку човечки емоции кои и кучињата ги изразуваат: 

Среќа 
Дека кучињата чувствуваат радост и среќа докажано е посматрајќи го нивното однесување. Сепак секој сопственик во каква емоционална ситуација е неговиот миленик доколку гопознава неговиот говор на тело. Среќно куче ја движи опашката, скока, енергичен е и има малку подотворена уста. Среќата може да е предизвикана од самото ваше присуство, некоја заедничка активност, пофалба, награда, игра... Во секој случај, кога кучињата се среќни, тоа не го кријат. 

Тага 
За жал и тагата е дел од нивниот живот исто како и нашиот. Многу е важно да се реагира што побргу на знаците на тагата. Доколку се игнорираат може да настане тешка ситуација како пто е депресија. Кучињата сакаат контакт со сопственикот и друштвото вооколината. Кога ќе започнат нивните потреби да се занемаруваат, почнуваат и проблеми. Постојано спијат, губат интерес за екојдневни активности, се повлекуваат од одредени делови од собата или дворот за да бидат сами... Секако, во однос за големината на тагата, знаците се поинакви. Кучињата кои на пример го изгубиле пријателот или сопственикот, често ќе го посетуваат местото кое сега е празни. Некои ќе цивкаат или завиваат, а ова огласување е сосема поинакво од она кога кучето е среќно.  

Страв 
Ова е основно чувство кое го краси секое интелигентно суштество. Кучињата се плашат исто како и луѓето независно од тоа што во многу ситуации покажуваат неверојатна храброст. Но, некои стравови се длабоко вкоренети и со нив треба да се занимавате за да не дојде до сериозен проблем. Страв од гром или грмотевица, експлозија од петарди и огномет не се невообичаена причина кучето да покаже страв. Спуштена глава и уши, вовлечена опашка помеѓу нозете се показатели дека кучето е под стрес. Повлекување, криење па и барање на помош од сопственикот исто така се присутни. Проблем со стравот е што многу едноставно се претвара во агресивност доколку кучето не добие соодветна помош. 

Љубомора 
Дали кучињата навистина се љубоморни? Сопствениците кои имале повеќе кучиња сигурно забележале дека тие меѓу себе се борат за наклонетост на сопственикот. Доколку во домот дојде нов член во домаќинството како што е бебе или нов миленик. Кучињата ќе бидат љубоморни. Тоа е нормално и треба да се сфати дека они покажуваат љубомора кога и да им се укаже можност да привлечат внимание. Доколку дојде до тоа, сосема е јасно кој е предметот што предизвикува љубомора. Постојат бројни техники кои можат да му помогнат на кучето да се прилагоди на новонастанатата ситуација. Многу е важно љубомората да се сведе на најмало можно ниво бидејќи таа може да биде причина за сериозни пореметувања во однесувањето.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено