milenicinja.mk » Новости » Внимавајте на својот миленик во зимскиот период

Внимавајте на својот миленик во зимскиот период

Објавено: 21/Dec/2020 во 18:24

 Внимавајте на својот  миленик во зимскиот период
Настинката кај миленикот најлесно може да се забележи кога миленкот ќе започне да ја одбива цврстата храна, да добива покачена телесна температура и кога ќе започне да му тече носот. 

Настинките кај кучињата, поточно заболувањата на респираторните органи, зачестени се во зимските месеци, па сопствениците треба тоа да го имаат на ум. 

Превентива 

Превентива е еден од најважните фактори за заштита на вашиот миленик и тоа во прв редн значи редовна вакцина, редовно чистење од цревни паразити и заштита од надворешни паразити, како и јака и квалитетна исхрана. 

Симптоми 

Први симптоми кои укажуваат на овој проблем е кога кучето ќе ја одбегнува цврстата храна и ќе се ориентира на помека. Заболувањето на дишните патишта може, но не мора на почеток да биде проценка. Може да се јави и повраќање кое е проследено со изфрлање на секрет. 

Лекување 

Најчесто се спроведува антибактериска терапија, а дали таа ќе биде преку таблети или инјекција зависи од сериозноста на проблемот. 

Зимска гардероба 

Топло им препорачуваме на сопствениците да ги облечат своите миленици во зимски костими бидејќи не се сите раси љубители на температура. Зошто да не им ја олесниме зимата кога тоа е можно.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено